Čtvrtek, 28. března 2024

Firmám budou za zločiny hrozit milionové pokuty i trest smrti

Sněmovna schválila trestní odpovědnost právnických osob. Zákon má bránit vyhýbání se pokutám a snad i snížit korupci.

Firmám budou za zločiny hrozit milionové pokuty i trest smrti

Zanedlouho by se před trestními soudci měli ocitnout noví pachatelé - firmy. Zákon o trestní odpovědnosti právnických osob prošel Poslaneckou sněmovnou. Dlouho diskutovanou a průlomovou úpravu Česko zavádí jako jedna z posledních zemí v Evropě.

Až milionové sankce a hrozba ztráty majetku, zákazu činnosti a v extrémním případě i zrušení firmy dopadne od příštího roku na domácí, ale i zahraniční podniky, které mají v Česku majetek. Firmy se již nebudou moci schovávat za neznámé pachatele, v budoucnu postačí dokázat, že ke zločinu došlo například na základě rozhodnutí představenstva. Mělo by se tak předejít případům (hlavně v oblasti životního prostředí a hospodářské kriminality), kdy za určité delikty nebyl nikdo postižen.

"Nebude rozhodující, zda se podaří zjistit, která konkrétní fyzická osoba za firmu či jejím jménem jedná. Anonymní rozhodování orgánů či ztracené zápisy, tak přestanou plnit svou "záchrannou" funkci," vysvětluje Jan Spáčil, partner advokátní kanceláře Ambruz & Dark.

Na rozdíl od běžného trestního stíhání nebude policie společnostem dokazovat těžko představitelný úmysl nebo nedbalost. Trestní postih stojí na takzvané přičitatelnosti trestných činů, a tak například za znečištění řeky chemikáliemi bude odpovědná firma, i když se nepodaří chytit a usvědčit konkrétní viníky.

Jde i o prevenci

Tresty přitom mohou být značné. V případě pokuty teoreticky v řádu desítek až stovek milionů. Taková hrozba by podle právníků měla působit především preventivně a v důsledku vést i ke zlepšení podnikatelského prostředí. Oproti současné pokutě od úřadu má hrát roli i psychologický efekt trestního řízení před soudem.

Tresty právnických osob se navíc budou zapisovat do rejstříku trestů a budou veřejně přístupné. To poskytne důležité informace pro potenciální obchodní partnery. "Odsouzení firmy tak může mít následky například i při posuzování úvěru," říká Eva Dvořáková z advokátní kanceláře Norton Rose.

Podle Ladislava Smejkala z advokátní kanceláře White&Case by také mělo být snazší domoci se náhrady škody na jednou odsouzených společnostech.

Případným problémům však lze předcházet. "Rozhodně by měli vlastníci věnovat velkou pozornost tomu, koho jmenují do orgánů společnosti," říká Dvořáková.

ÚOHS svou moc uhájil

Podobná úprava je dnes ve světě běžná. "Nastavení trestní odpovědnosti je jedna z prvních věcí, na které se nás zahraniční klienti ptají," uvádí Smejkal. Zákon však může čelit v praxi i některým potížím. Nový předpis totiž stojí samostatně vedle trestního zákoníku a vybírá z něj jen některé skutkové podstaty, které dopadnou i na firmy.

Kolem zařazení některých z nich se strhla ostrá debata. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže například kritizoval zařazení postihu kartelů, které nakonec nebylo přijato. Právě odkazování na trestní zákon a trestní řád napsané pro fyzické osoby může podle odborníků činit potíže policii a státním zástupcům.

Především státní složky se tak budou muset s novou normou vyrovnat první. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil nový zákon označil za důležitý prvek boje proti organizovanému zločinu a korupci. I proto jej řadí mezi priority vzdělávání soudců a státních zástupců. Policejní prezidium počítá s proškolováním policistů, nicméně ministerstvo vnitra nikterak dramatický nárůst případů neočekává.

"Může se ale stát, že jakmile se protrhne hráz, bude počet případů strmě růst. Například ve Francii jsou jich dnes tisíce, především v hospodářské oblasti." uvádí Spáčil.

"Je důležité, aby nový právní institut nemohl být zneužit v konkurenčním boji," obává se Petr Kopáček z Hospodářské komory. Podle Pospíšila bude záležet na tom, jak se k tomu postaví praxe. "Uděláme všechno pro to, aby byl zákon úspěšně aplikován a k něčemu takovému nedošlo," dodává.


Tresty pro podniky

78 je počet trestných činů, za které by mohly být od příštího roku firmy potrestány.

Například:

  • legalizace výnosů z trestné činnosti
  • provozování nepoctivých her a sázek
  • padělání peněz
  • krácení daní
  • neoprávněné držení jaderného materiálu
  • sexuální nátlak a pohlavní zneužití
  • trestné činy týkající se dětské pornografie
  • poškození vodního zdroje
  • sjednání výhody při zadání veřejné zakázky
  • pletichy při zadání veřejné zakázky


Tresty

1000 až 2 000 000 Kč
za den - v tomto rozmezí se může pohybovat výše peněžitého trestu pro firmy. Podle trestního zákona se pak v závislosti na délce doby páchání trestného činu tato suma násobí 20 až 730 dny.

20 let
je maximální možná délka zákazu

činnosti v oboru podnikání
účasti ve veřejných zakázkách
přijímání dotací
týká se trestných činů souvisejích s uvedenými body.


"Trest smrti" pro firmy

Trest zrušení firmy by měl být použit v případech, pokud by její činnost spočívala hlavně v páchání trestné činnosti.

Propadnutí majektu a věci

Soud může uložit propadnutí věci a ve zvláště závažných případech i celého majetku právnické osoby.

Uveřejnění rozsudku

Zvláštním typem trestu je povinnost odsouzené firmy zveřejnit na své náklady odsuzující rozsudek.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů