Sobota, 20. dubna 2024

Chaloupecký autobus se toulal po školkách

Chaloupecký autobus se toulal po školkách

Vysočina - Pětadvacet učitelek mateřských škol z celého kraje během výjezdního semináře s názvem "Toulavý autobus po mateřských školách Vysočiny" obdivovalo kamennou želvu v Myslibořicích, hmyzí hotely a altán se střechou porostlou bujnou vegetací v Novém Veselí, netradičně řešený víceúrovňový dřevěný interiér a saunu v Jihlavě, průlezky ze starých vykotlaných pařezů a povalených kmenů ve Žďáře nad Sázavou a mnoho dalších inspirujících drobností.

"Viděly jsme věci nevídané a v prosluněných zahradách okukovaly všecko, co se dalo. Ani jsem si nedokázala představit, kolik nápadů a zážitků se dá dětem ve školce a školních zahradách připravit a zprostředkovat," popsala dojmy Pavla Lysáková z pořádající organizace Chaloupky o.p.s.

Mezi hojně fotografované patřily také netradiční bylinkové záhony v podobě spirály vyskládané z kamenů, stejně jako tunely a chýše z vrbového proutí. Kromě finančního zázemí zřizovatele a kreativity učitelek jednotlivých školek se na podobě areálů navštívených zařízení podepisuje spolupráce s rodiči. Ti pomáhali řezat dřevo, vozit kameny, zakládat záhony a hmatové chodníčky s kamínky, mechem, kůrou, hloubit jezírko.

"V každé školce jsme si prohlédly i interiéry. Účastnice z řad školek zapojených do sítě Mrkvička našly inspiraci i zde - v podobě košů z netradičních materiálů, výzdoby z klacků, plstěných značek, modelů stromů v nejrůznějších podobách od papírových přes drátěné až po ty ze skutečných kmenů," upřesnila organizátorka Marie Rajnošková.

Poselství na závěr vydařeného toulání popsala Pavla Lysáková těmito slovy: "Každým okamžikem si můžeme utvářet svět kolem nás k lepšímu, stačí jen mít nadšení a odhodlání. Toto jsem si z výletu mimo všeho ostatního odnesla." Paní učitelky z MŠ Myslibořice, MŠ Haškova ve Žďáře nad Sázavou, MŠ Nové Veselí, MŠ Seifertova a MŠ Březinova v Jihlavě toto tvrzení názorně předvedly v realitě.


Více informací poskytne:
Marie Rajnošková, tel. 774 512 790, marie.rajnoskova@chaloupky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů