Úterý, 19. března 2024

Pozorování minerálů v odrazovém (rudním) mikroskopu

Pozorování minerálů v odrazovém (rudním) mikroskopu

Odrazový mikroskop (často se používá termín rudní mikroskop) se používá pro pozorování opakních objektů. Opakní minerály a některé technické hmoty nepropouští světlo. Patří mezi ně většina prvků, sulfidů a některé oxidy.

Při pozorování v dopadajícím světle se používá lineárně polarizované světlo, které se při odrazu od preparátu částečně mění na světlo kruhově a elipticky polarizované. I pro tento typ světla platí všechny výše uvedené fyzikální principy.

Odrazový mikroskop a jeho funkce

Odrazový mikroskop se skládá ze stejných součástí jako polarizační mikroskop pro pozorování v procházejícím světle. Jsou to zejména světelný zdroj, objektiv, okulár, polarizátor a analyzátor. Hlavním rozdílem je umístění zdroje světla, které dopadá na naleštěný povrch preparátu shora, částečně se odráží a toto odražené světlo pozorujeme přes objektiv a okulár. Často se hovoří o pozorování v kolmo odraženém světle.

Toto pozorování je umožněno zařízením označovaným jako opakní iluminátor s reflektorem (obrázek 43-46). Ten je tvořen skleněnou destičkou nebo častěji optickým hranolem či zrcadlem. Účinnější je systém s prizmatem nebo zrcadlem, kdy světlo ze zdroje je odráženo přes jednu polovinu objektivu na preparát a odražené světlo prochází vzhůru druhou polovinou objektivu, míjí optický hranol nebo zrcátko a vstupuje do okuláru. Při použití skleněné destičky je velká část intenzity světla pohlcena, osvětlení je rovnoměrnější.

Podobně jako u pozorování v procházejícím světle jsou u pozorování v odraženém světle dva hlavní režimy: pozorování s jedním nikolem a pozorování ve zkřížených nikolech.

Více na: http://is.muni.cz/do/1499/el/estud/prif/ps09/9045979/web/kapitola4/3.html

ZDROJ: http://is.muni.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů