Pátek, 29. března 2024

Investice do ekologie v Česku loni klesly na 22,6 miliardy korun

Investice do ekologie v Česku loni klesly na 22,6 miliardy korun

Investice do ochrany životního prostředí v Česku loni meziročně klesly o 3,6 procenta na 22,6 miliardy korun. Naopak ekologické náklady neinvestičního charakteru ve srovnání s rokem 2009 vzrostly bezmála o desetinu na 53,4 miliardy Kč, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu.

Hlavní část ekologických investic směřovala loni stejně jako v předchozích letech do zlepšování čistoty odpadních vod. Bylo to více než devět miliard Kč a částka meziročně vzrostla takřka o 500 milionů Kč. Na velkých projektech v oblasti čištění odpadních vod se finančně významně podílí Evropská unie. Druhá nejvyšší částka byla investována do nakládání s odpady, kam směřovalo 3,7 miliardy korun. Více než 3,5 miliardy Kč putovalo na ochranu ovzduší a klimatu.

Více než 14,3 miliardy Kč do životního prostředí investovaly jednotlivé subjekty z vlastních zdrojů a rozpočtů. Zhruba 6,6 miliardy Kč představovaly granty a dotace, z nichž více než třetina pocházela ze zahraničí. Úvěry a půjčky dosáhly 1,6 miliardy korun. Nejvíce se investovalo v Praze, a to 5,2 miliardy Kč, dále v Jihomoravském kraji se třemi miliardami Kč a v Moravskoslezském kraji se 2,7 miliardy korun.

Při srovnání s rokem 1986, od kterého statistici investice na ochranu životního prostředí sledují, vzrostl jejich celkový objem více než desetinásobně. Dosud nejvyšší částka byla do ekologie investována v roce 1997, kdy souhrn investic přesáhl 40 miliard Kč.

Dvě třetiny neinvestičních nákladů, mezi něž patří výdaje na mzdy, energii či platby nájemného, byly spojeny s nakládáním s odpady, zhruba pětina pak na nakládání s odpadními vodami.

Za prodej služeb na ochranu životního prostředí inkasovali loni jejich poskytovatelé takřka 40 miliard korun, zhruba o pět miliard více než o rok dřív. Tržby z prodeje vedlejších produktů vzrostly více než o polovinu na 10,6 miliardy Kč. Úspory z opětovného využití vedlejších produktů naopak klesly z předloňských 1,2 miliardy na 982 milionů Kč.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů