Sobota, 20. dubna 2024

Vrstva ozonu nad Arktidou byla letos rekordně oslabená

Vrstva ozonu nad Arktidou byla letos rekordně oslabená

Vrstva ozonu v atmosféře nad Arktidou byla letos na jaře natolik oslabená, že je možné poprvé mluvit o ozonové díře podobné té nad Antarktidou. Uvádí vědecká studie v nejnovějším čísle časopisu Nature. Podle vědců způsobilo úbytek ozonu nezvykle dlouhé období, po které panovaly v horních vrstvách arktické atmosféry velmi nízké teploty.

Ozonová vrstva, která chrání zemský povrch před ultrafialovým zářením, se nachází ve stratosféře. Když v této vrstvě atmosféry panují chladné teploty, začínají být velmi aktivní sloučeniny chlóru, uhlíku a fluoru (CFC), které ozon ničí.

V letošním roce sice nebyly teploty ve stratosféře rekordně nízké, chladné období ale trvalo nezvykle dlouho od prosince do dubna. Podle vědců tak bylo ve výšce 20 kilometrů zničeno asi 80 procent ozonu.

"Zimy v arktické stratosféře jsou rozdílné - některé jsou teplejší, jiné chladnější. Za posledních několik desetiletí ale během zim, které jsou chladné, začíná být teplota stále nižší," uvedla Michelle Santeeová z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), která se na studii podílela.

"Vzhledem k tomuto trendu očekáváme, že přijdou další chladnější zimy. Když k tomu dojde v situaci, že v atmosféře budou vysoké hladiny chloru, předpokládáme, že budou velké úbytky ozonu," řekla Santeeová.

Zatímco ozonová vrstva v Arktidě se letos rekordně zmenšila, v Antarktidě je podle vědců situace dlouhodobě stabilní. Ozonová díra se zde ale objevuje každým rokem. Příčinou je zejména to, že tamní stratosféra je obvykle chladnější než v oblasti severního pólu.

Sloučeniny CFC se do ovzduší ve velké míře dostaly v minulém století, kdy se používaly v chladicích zařízeních, jako v ledničkách a klimatizacích, nebo jako hnací média ve sprejích. Jejich výrobu zakázal Montrealský protokol podepsaný v roce 1989. Díky tomuto dokumentu by se ozonová vrstva mimo polární oblasti měla obnovit mezi roky 2030 a 2040. V Antarktidě se počítá s ozdravením v rozmezí let 2045 až 2060 a v Arktidě možná o dvě desetiletí dříve.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů