Čtvrtek, 28. března 2024

Mariánské Lázně budou likvidovat bolševník v dalších lokalitách

Mariánské Lázně budou likvidovat bolševník v dalších lokalitách

Město Mariánské Lázně bude pokračovat v pilotním projektu plošné likvidace invazivní rostliny bolševníku velkolepého. Získalo dotaci téměř 850.000 korun z operačního programu životní prostředí na omezení výskytu plevele v povodí Huťského potoka a říčky Tiché, informovala ČTK vedoucí odboru životního prostředí mariánskolázeňské radnice Lenka Pocová.

Projekt navazuje na pilotní projekt ze stejného dotačního titulu v povodí Kosího potoka. Bolševník je na Mariánskolázeňsku likvidován druhým rokem. Likvidace bolševníku se bude provádět na ploše 20 kilometrů čtverečních a navazuje na povodí Kosího potoka na ploše 140 kilometrů čtverečních. Bolševníkem je zasaženo zhruba 13 hektarů a na většině ploch je likvidován chemicky.

Celkově bude likvidace bolševníku v povodí Huťského potoka a říčky Tiché stát téměř milion korun a bude trvat po čtyři vegetační období. "Práce byly zahájeny již v průběhu loňského roku, ihned po akceptování žádosti a ukončení výběrových řízení na dodavatele," uvedla Pocová.

"Letos na podzim budou k dispozici první údaje o tom, jak se v obou projektech daří bolševník potlačovat, vyhodnocování účinnosti zásahů právě probíhá. Úplně zlikvidovat bolševník všude za čtyři roky nelze. Cílem projektu je proto omezení jeho výskytu na deset procent. Jde především o to zastavit invazi této rostliny na další lokality, dostat porosty pod kontrolu, snížit jejich rozlohu, zabránit tvorbě nových semen a teprve následně můžeme dosáhnout i úplné likvidace," dodala Pocová.

Karlovarský kraj už na základě zkušeností z Mariánských Lázní připravuje projekt, který by kromě bolševníku měl řešit i křídlatky nebo netýkavku žláznatou, a to na celém území kraje.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů