Pátek, 19. dubna 2024

Kraj a město Ostrava chtějí vysvětlit problémy se sanací lagun

Kraj a město Ostrava chtějí vysvětlit problémy se sanací lagun

Moravskoslezský kraj a město Ostrava budou po sdružení Čistá Ostrava požadovat vysvětlení problémů při sanaci ostravských ropných lagun. O víkendu do ovzduší opět unikly nebezpečné oxidy síry a naměřené koncentrace výrazně převýšily povolený limit. Premiér Petr Nečas (ODS) dnes novinářům řekl, že společnost odpovídající za likvidaci staré ekologické zátěže by měla být pokutována.

"Obavám lidí z okolí této skládky naprosto rozumím a vůbec se jim nemohu divit, velice intenzivně na místě pracuje Česká inspekce životního prostředí. Jsem pro to, aby byl dodavatel penalizován. Na druhé straně informace, které zatím mám, jsou takové, že je to, bohužel, nezbytným důsledkem těžby zrovna toho typu sanovaných nečistot," uvedl Nečas. Dodal, že je nutné vyvinout tlak na dodavatele, aby minimalizoval tyto úniky.
Hodinová koncentrace nebezpečného oxidu siřičitého dosahovala v sobotu časně ráno v Ostravě-Přívozu hodnoty 3102 mikrogramů na metr krychlový, přičemž povolený limit je podle České inspekce životního prostředí 350 mikrogramů na metr krychlový. Zvýšené koncentrace zaznamenala i měřící stanice v Bohumíně na Karvinsku. Podobně vysoké koncentrace už přitom byly zaznamenány i o týden dřív.

Sanaci lagun po chemičce Ostramo má na starosti státní podnik Diamo. Laguny likviduje sdružení Čistá Ostrava, sanaci provádí společnost Geosan Group, která je jejím členem. Na odstranění staré ekologické zátěže se nyní pracuje nonstop. Za první únik nebezpečné látky hrozí firmě až sedmimilionová pokuta.

Helena Kameníčková z ČIŽP v Ostravě dnes ČTK řekla, že šetření k mimořádnému stavu v překročení oxidu siřičitého z konce září se uzavírá v těchto dnech, ve správním řízení pak bude rozhodnuto o postihu firmy. Stát by se tak mohlo do dvou měsíců. "Bylo zjištěno, že došlo k porušení podmínky integrovaného povolení. Provozovatel zařízení měl přerušit práce v době překročení imisních limitů a k tomu z jeho strany nedošlo," uvedla Kameníčková.

Dodala, že naopak při překročení limitů z tohoto víkendu byly práce přerušeny. "Limity sice byly překročeny, ale společnost práce přerušila, takže podmínku integrovaného povolení splnila, takže tam není důvod řízení vést," vysvětlila Kameníčková. Doplnila, že v sobotu byly práce přerušeny na základě dohody ČIŽP s provozovatelem, a to až do dneška.

Oxidy síry vznikají při spalování fosilních paliv a jsou hlavními látkami, které znečišťují ovzduší v městských oblastech na celém světě. Vysoké koncentrace mohou vyvolat vážné poškození dýchacích cest, především záněty průdušek a průdušnic. Zejména u kuřáků cigaret mohou vést k výskytu chronické bronchitidy.

Martina Helánová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů