Čtvrtek, 18. dubna 2024

Stacionární nízkoemisní motory Volkswagen nové generace pro domácnosti

Stacionární nízkoemisní motory Volkswagen nové generace pro domácnosti

Na základě automobilových motorů vyvinul koncern VW dva nové stacionární agregáty.

Volkswagen: Nový stacionární motor 3,6 VR6 (72 kW) a 2,0 TDI (56 kW)

Na jaře t.r. na veletrhu v Hannoveru prezentovala divize Volkswagen Antriebssysteme dva nové stacionární nízkoemisní motory.

Hlavní novinkou je 2,0 TDI s kódovým označením 455 MD. Motor se vstřikováním common-rail vyhovuje emisní normě IIB, která začne pro stacionární motory platit až od roku 2013. Nový průmyslový agregát se ve srovnání s automobilovým vzorem dočkal úprav softwaru i techniky.

VW nabízí několik výkonových variant od 37 kW do 56 kW.

Plynový motor 3,6 VR6 je určen pro aplikace, kde je rozhodující tichý chod agregátu nebo vyšší výhon při kompaktních rozměrech. Tento nový zážehový motor dosahuje 72 kW při 2500 min-1.

Dále Volkswagen prezentoval projekt tepelné elektrárny EcoBlue 2.0, který připravuje ve spolupráci s energetickou společností LichtBlick. Kompaktní blok na výrobu elektřiny má být vhodný například pro domácnosti.

Elektrickou energii (ale i teplou vodu pro vytápění a spotřebu) vyrábí spalováním plynu ve spalovacím motoru. Dle sdělení fy VW se při tomto způsobu vypustí až o 60 % méně emisí CO2 než při použití stávajících způsobů přívodu elektřiny a tepla.

Stacionární motory VW vyrábí od r.1952 a za tuto dobu dodala divize Volkswagen Antriebssysteme zákazníkům přes 700 tisíc motorů pro průmyslové použití.

ZDROJ: www.auto.cz, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů