Pátek, 29. března 2024

Používání fukarů na úklid chodníků a prašnost ve městě

Používání fukarů na úklid chodníků a prašnost ve městě

V posledních letech se nám v našich městech velmi rozsířilo mechanizované uklízení veřejných prostranství. Jedním z nejstrašnějších vynálezů této epochy je fukar na listí, jež ovšem v podání úklidových firem se proměnil v univerzální nástroj, nahrazující při úklidu poctivé staré koště a trochu vody.

Jak to v praxi probíhá: Pracovník, většinou cizinec, se ĺedabyle prochazí po chodníku se spuštěným motorem fukaru a občas foukne na okraj chodníku, aby pokud možno dostal veškeré vajgly, prach a písek do trávníku, kde už nebudou tolik vidět. Vše doprovázeno značným rámusem a obrovským oblakem prachu, jež kolemjdoucí v bohatém množství vdechují a přitom si myslí něco dost nelichotivého o akcích typu "Zdravé město" apod. Co na tom, že trávník pomalu přestává existovat a je vlastně pěknou skládkou v mikroměřítku? On přece chodník uklidil, firma má za to peníze, město má "uklizeno" a že by se někdo obtěžoval to kontrolovat, jak se to provádí?

Jenom mimochodem: Dr. Martin Ander, bývalý náměstek na Městě Brně za Stranu zelených, zcela správně prosadil ve městské vyhlášce omezení používání fukarů. Citujeme z jeho webu: "Ovzduší znečištěné především prachem představuje aktuálně jedno z největších rizik pro zdraví Brňanů. Podařilo se mi prosadit třímilionovou dotaci městským částem na intenzivnější úklid ulic od prachu, prosadil jsem vyhlášku, která zakazuje používání fukarů a jiných nevhodných metod čištění komunikací, které zbytečně zvyšují prašnost. Nastartoval jsem program dosadby ochranné zeleně v prachem nejvíce postižených částech města." Bohužel skutečnost je taková, že fukary jsou v městě Brně na úklid chodníků stále místy používány. Doporučujeme proto případy nahlásit např. na zelený telefon v Brně 542 422 750. Nemusíme přece dýchat další prach, máme ho všichni v Brně a jiných městech dostatek.

ZDROJ: EnviWeb


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů