Pátek, 19. dubna 2024

Jak dále uspořit palivo? Motor VW 1.4 TSI s vypínáním dvou válců.

Mezi 1400 a 4000 min-1 se ze čtyřválce TSI bude v nízkých zatíženích stávat dvouválec. Úspora do 1 l/100 km.

Jak dále uspořit palivo? Motor VW 1.4 TSI s vypínáním dvou válců.

VW od počátku příštího roku uvede na trh novou verzi čtyřválcového motoru TSI s vypínáním válců.

S technikou deaktivace válců jsme se v posledních desetiletích setkávali hlavně u velkoobjemových atmosféricky plněných osmiválců. Volkswagen ji ale nasadí do motoru, který patří ke klíčovým reprezentantům pojmu downsizing. Ano, čtyřválec 1,4 TSI bude ve vybraných režimech jízdy fungovat jako dvouválec! Cíl je jediný: další snížení reálné spotřeby paliva.

Podle VW půjde o první přeplňovaný čtyřválec s vypínáním poloviny válců, který se v historii spalovacích motorů objeví. Stane se tak už na počátku roku 2012, kdy by se motor měl začít montovat do prvních vozů.

Protože automobily, které motor 1,4 TSI mohou mít pod kapotou, mají obvykle již teď velmi nízkou kombinovanou spotřebu, úsporu v řádu litrů na 100 km nečekejte. Výrobce konkrétně slibuje, že průměr klesne o 0,4 l/100 km. Pokud vůz dostane navíc stop/start systém, bude kombinovaný průměr nižší o 0,6 l/100 km.

K vypínání dvou prostředních válců bude docházet automaticky v oblasti malých a středních zatížení motoru. Nejvyšší úsporu mohou motoristé čekat při rychlostech do 50 km/h, při jízdě na třetí nebo čtvrtý rychlostní stupeň. Z nádrže bude ubývat o 1 l/100 km méně benzinu, než kolik by spotřebovat stejný motor bez vypínání dvou válců.

Motor prý bude schopen plnit emisní normu Euro 6, posádka na jeho tichém chodu bez vibrací údajně nic nepozná.

K vypnutí poloviny válců bude docházet pouze mezi 1400 a 4000 min-1, v situacích, kdy bude motor muset dodávat 25 až 75 Nm hnací síly. V Evropském jízdním cyklu se podobný stav týká asi 70 % jízdní doby. Jakmile řidič šlápne prudce na plynový pedál, válce se samočinně plynule aktivují.

ZDROJ: www.automoto.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů