Sobota, 20. dubna 2024

Moravské a české unikáty

Moravské a české unikáty

Na vinicích v Čechách a na Moravě se, s větší či menší úspěšností, pěstují spousty světoznámých a široce rozšířených odrůd révy vinné. Setkat se ale můžete i s několika, které jsou unikátní pro naši zemi. Jde o odrůdy, jež vznikly v některé z našich šlechtitelských stanic, často se specifickými záměry a přizpůsobeny pro klimatické podmínky Čech a Moravy.

Velké oblibě, možná i pro jméno evokující vzpomínky vinných turistů na návštěvu jedné z nejkrásnějších částí vinorodé Moravy, se těší Pálava. Ta byla v letech 2007 - 2010 suverénně nejčastěji vysazovanou odrůdou v našich vinicích s 87,77 ha, dnes již pokrývá téměř 230 ha. Vyšlechtil ji Josef Veverka ve šlechtitelské stanici ve Velkých Pavlovicích jako křížence odrůd Tramín červený a Müller Thurgau.

Pálava dobře dozrává i plodí. Často se setkáte s vysokými přívlastky, víny s vyšším zbytkovým cukrem nebo víny velmi aromatickými, kořenitými, připomínajícími muškátové tóny, vanilku, sladké žluté ovoce. Pan Veverka se podílel společně s Františkem Zatloukalem i na mrazu odolávající aromatické odrůdě Aurelius, charakterem podobné Ryzlinku rýnskému, ale dříve dozrávající a intenzivněji kořenité.

Temný a kořenitý Cabernet Moravia

Jméno jasně připomínající původ i styl vína nese Cabernet Moravia. Otcem této odrůdy je Lubomír Glos z Moravské Nové Vsi, který ji získal křížením Cabernetu Franc a Zweigeltrebe. Dnes odrůdu najdete na 198,5 ha vinic. V posledních letech se konečně daří získávat vína plně prezentující její potenciál, odrůda totiž vyžaduje kvalitní teplé polohy i pečlivé práce na vinici (například redukce počtu hroznů), jinak jsou výsledky poměrně nezajímavé. Špičkové Cabernety Moravia jsou naopak vína temná, s vůní tmavého ovoce připomínající rybíz či borůvku, kořenitá, s jemnějšími tříslovinami.

Muškát moravský pochází ze šlechtitelské stanice Polešovice a jeho autorem je Václav Křivánek. Odrůda vznikla spojením Muškátu Ottonel a Prachtraube, odtud též její synonymní označení MOPR. Snahou bylo vytvořit muškátovou odrůdu ideální pro naše vinice. Dnes je vůbec nejrozšířenější nově vyšlechtěnou odrůdou v Česku. Výsledná vína nabízejí svěží květinovo-muškátový projev.

Odrůda André, pojmenovaná na počest Ch. K. Andrého, zakladatele spolku na podporu šlechtění ovoce a révy v Brně, vznikla spojením Frankovky a Svatovavřineckého ve Šlechtitelské stanici vinařské ve Velkých Pavlovicích. Vyžaduje teplé oblasti a pozdější sklizně. Klade vyšší nároky na konzumenta: mladá vína se mohou sice projevovat výraznou tmavě ovocnou aromatickou vůní až do lesního ovoce, ale kvůli kyselinám a tříslovinám zároveň poměrně tvrdě až hrubě v chuti, a je nutné počkat do lahvové zralosti.

Zajímavou odrůdou je též Neronet, vyšlechtěný profesorem Vilémem Krausem jako tzv. barvířka. Neronet, víno poměrně neutrální ve vůni i chuti, byl původně určen k dobarvování vín z jiných odrůd, ale lze se stále častěji setkat i s jednoodrůdovou variantou.

Nově vyšlechtěných odrůd v ČR stále přibývá, vznikají druhy odolné proti mrazu či plísním. Na vinětách si přečtete názvy jako Agni, Laurot, Rubinet, Ariana či Fratava. Pro milovníky nových zážitků může jít o zajímavé osvěžení od záplavy Chardonnay a Cabernetu Sauvignon, kterých jsou plné regály.13. - 16. 10.


O ČEM SE MLUVÍ

KAM SMĚŘUJÍ OBALY NA VÍNO

Víno patří do skleněné lahve uzavřené korkem. Ale jak dlouho ještě? Na poli alternativních uzávěrů je korek postupně nahrazován, nejpopulárnější jsou šroubové uzávěry, v případě samotných obalů jdou změny znatelně pomaleji.

Kvůli úsporám při výrobě, transportu i jako ekologická varianta dochází k používání stále lehčích skleněných lahví, u lahve objemu 0,75 l se podařil pokles od běžných více než půl kilogramu i na pouhých 300 g. Na trh se postupně dostávají také lahve plastové, uzavřené šroubovým uzávěrem. Jsou snáze recyklovatelné, výrazně lehčí (desítky gramů) a na první pohled k nerozeznání od skleněných, čímž se jejich prosazení na trhu značně usnadňuje. Kromě dnes již oblíbeného balení bag-in-box, postupně se smršťujícího plastového pytle s ventilem umístěného v papírové krabici, ideálního pro rozlévaná vína v gastronomii či větší domácí akce, znovu útočí i Tetra Pak. Varianta Tetra Brick je na trhu již dlouho a konzument si ji asi natrvalo spojil jen s víny té nejnižší kategorie, takzvanými "krabičáky". Nový model, osmistěnný Tetra Prisma, má větší šanci. Působí o něco elegantněji, má kvalitní potisk a nabízí několik variant uzávěru i dostatečnou těsnost, a tím trvan livost vína. Bude zajímavé sledovat, jak dlouho kombinace těžká skleněná lahev + běžné spotřební víno ještě vytrvá.


TIP AUTORA

JAN ČEŘOVSKÝ
autor blogu www. jizni-svah.cz

TRPELKA & OULEHLA

PÁLAVA 2010 ZEMSKÉ
Víno mladé, s květinovou vůní, spíše lehké a suché v chuti, osvěžující, příjemně dlouhé a skvěle pitelné. Letní víno a netradiční, a nejen proto zajímavý představitel odrůdy.

Kde koupíte: Reginacoeli.cz, Vinobrani.eu, cena: cca 100 Kč

LUBOMÍR GLOS

CABERNET MORAVIA 2008 POZDNÍ SBĚR
Tmavě ovocná a kořenitá vůně, výrazná, vrstevnatá, s potenciálem dalšího vývoje. Suché, kořenité a pěkně ovocné v chuti, výborná stavba i délka. Víno od otce odrůdy.

Kde koupíte: La-vina.cz, cena 170 Kč

ŽERNOSECKÉ VINARSTVÍ

MOPR 2010 ZEMSKÉ
Oblíbený Muškát moravský původem z Čech. Vůně muškátová, s trochou žlutého ovoce a bylinek. V chuti suché, svěží, středně plné bílé s pěknou kyselinou. Zajímavé víno.

Kde koupíte: Vinobrani.eu, cena zhruba 150 Kč

ŠSV VELKÉ PAVLOVICE

ANDRÉ STARÁ VINICE 2008 VÝBĚR Z HROZNŮ
Pochází z nejstarší výsadby odrůdy. Tmavě ovocná mladá vůně s kořenitější linkou. Suché a výrazné v chuti, výrazná kyselina i třísloviny, mladé víno vhodné ke zrání.

Kde koupíte: Vinobrani.eu, cena zhruba 370 Kč


AUTOR: Jan Čeřovský

Foto: autor, archív HN, 1 NA VINICI Otec Cabernetu Moravia Lubomír Glos sídlí v Moravské Nové Vsi, 2 CABERNET MORAVIA Tato odrůda vznikla křížením Cabernetu Franc a Zweigeltrebe, Dívčí HRAD Oblíbené místo na Pálavě, pod kterým se rodí nejen skvělá bílá vína.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů