Čtvrtek, 28. března 2024

Barbie už nebude ničit deštný prales

Barbie už nebude ničit deštný prales
Výrobce panenky Barbie, společnost Mattel, dnes oznámil, že přestane nakupovat papír a obaly od dodavatelů, kteří jsou spojeni s ničením deštných pralesů. Je to další průlom v ochraně pralesů a další vítězství globální kampaně Greenpeace. V loňském roce přimělo Greenpeace k podobnému kroku firmu Nestlé.

7. června 2011 zahájilo Greenpeace kampaň za změnu postoje Mattelu k ochraně světových pralesů vyvěšením obřího transparentu na jeho centrálu v Kalifornii.

Likvidovat kvůli papírové krabici pro panenku vzácný ekosystém a domov řady ohrožených zvířat je nepřípustné - to byl vzkaz, který Greenpeace adresovalo firmě Mattel v červnu letošního roku. Na základě celosvětové kampaně poslalo stejný apel do ústředí Mattelu přes 500 000 lidí.

Mattel dnes uznal, že svoji politiku musí změnit a zavázal se k odstranění výrobků pocházejících z devastovaných pralesů ze svého dodavatelského řetězce.

Greenpeace bude sledovat a kontrolovat, jak firma své závazky naplní. Zároveň bude v kampani pokračovat a apelovat na další firmy, včetně Disney a Hasbro, aby k ochraně pralesů zaujaly obdobný postoj.

Likvidace pralesa kvůli papírové krabici

Výsledky forenzní analýzy vláken, kterou Greenpeace nechalo vypracovat, přinesly důkaz, že obaly, které Mattel používá pro své hračky, byly vyrobeny ze dřeva pocházejícího z indonéských deštných pralesů. Jednou z firem, od níž Mattel odebíral obalový materiál, byl totiž indonéský koncern Asia Pulp and Paper group (APP), který kvůli produkci celulózy a papíru likviduje deštné pralesy.

Greenpeace tomuto papírenskému gigantu prokázalo podíl na ničení pralesů už v minulosti. V uplynulých dvou týdnech "tygří hlídky" znovu zdokumentovaly aktuální stav pokračující devastace pralesa způsobené společností APP. Dnešní závazek Mattelu je však nejen pro APP dalším důkazem, že devastovat deštný prales přestává být pro byznys perspektivní.

Změna je možná

V loňském roce přimělo Greenpeace ke změně politiky potravinářskou firmu Nestlé kampaní Dejte orangutanům pauzu. Ta Nestlé vyzývala k tomu, aby neodebírala palmový olej od Golden Agri-Resources, sesterské společnosti indonéského koncernu APP. Nestlé se v květnu 2010 skutečně zavázala, že palmový olej od dodavatelů, kteří poškozují deštný prales, odebírat nebude. O půl roku později změnila postoj i Golden Agri-Resources a přislíbila, že se na ničení pralesů přestane podílet.

Míra devastace indonéských pralesů je jednou z nejvyšších na světě. Indonéská vláda odhaduje, že ročně zmizí přes milion hektarů deštného pralesa a rozšiřování plantáží k získávání celulózy a papíru patří mezi hlavní příčiny. Každé dvě minuty zmizí z povrchu Země plocha pralesa o velikosti fotbalového hřiště.

Zdroj: www.greenpeace.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů