Čtvrtek, 28. března 2024

Plány Poláků na novou elektrárnu straší Němce

Braniborskou zemskou vládu zneklidňuje projekt nové jaderné elektrárny jen pár set kilometrů od hranic.

Plány Poláků na novou elektrárnu straší Němce

Plán postavit jadernou elektrárnu nedaleko německých hranic vznikl v Polsku již před několika desítkami let. Její výstavba však byla odsunuta na neurčito po havárii jaderné elektrárny v ukrajinském Černobylu roku 1986. Jenže nynější vláda ve Varšavě už vybrala čtyři lokality, kde by chtěla jadernou elektrárnu postavit, a tři z nich jsou vzdáleny jen pár set kilometrů od Berlína.

Braniborské vládní koalici složené ze sociálních demokratů a postkomunistické strany Levice dělají polské plány starosti. Těší ji, že byly konzultovány, ale stavbu jaderné elektrárny poblíž hranic považuje za příliš velké riziko. Zemské ministerstvo životního prostředí chce dát obyvatelům Braniborska příležitost, aby se k plánům těsně za německými hranicemi vyjádřili.

Polsko vybírá mezi čtyřmi lokalitami, kde by mohla být jaderná elektrárna postavena. Dvě jsou u baltského pobřeží, jedno na místě, kde už byla kdysi výstavba zahájena, a čtvrté je od Berlína relativně nejdále, dělí ho od něj 600 kilometrů. Ostatní lokality jsou mnohem blíže, mezi 270 až 340 kilometry. Pro srovnání, ukrajinský Černobyl leží 1300 kilometrů daleko.

Zemský premiér, sociální demokrat Mathiass Platzek, už opakovaně vládu ve Varšavě před výstavbou jaderné elektrárny varoval. Brandenburskou vládní koalici v jejím odporu podporují i opoziční zelení. Křesťanští demokraté a liberálové jsou však proti tomu, aby se sousednímu Polsku dávaly přes německou hranici nějaké rady a doporučení.

"Je to suverénní stát," podotýká šéf parlamentní frakce FDP Gregor Bayer. Podle něj by měla zemská vláda nejdříve vypracovat energetickou strategii pro Braniborsko.

Německo letos na jaře ohlásilo, že chce zcela využívání jaderné energie opustit.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů