Pátek, 19. dubna 2024

Chaloupky zvou na ovčí den

Chaloupky zvou na ovčí den

Chaloupky pořádají tuto neděli první ročník Ovčího dne. "Zveme tak na hájenku u Kněžic všechny, kteří by rádi ochutnali ovčí speciality, vyzkoušeli si práci s ovčí vlnou, nebo si vyrobili máslo a sýr v mléčné dílně", zve na Chaloupky Klára Křížová, ošetřovatelka chaloupeckých ovcí a pořadatelka akce.

Ale Ovčí den, který nahrazuje tradiční Den stromů, má i mnoho dalších lákadel. Návštěvníci si prohlédnou výstavu ovcí a koz, uvidí práci pasteveckých psů - border kolií, uvidí, jak se vlna stříhá a zpracovává. Ve vlněné dílně nebudou chybět kolovraty a stavy, na kterých si budou moci návštěvníci vyzkoušet řemesla, která byla dříve tradiční pod každou venkovskou střechou. Na místě bude také připravena dílna pro nejmenší a pro zpestření například střelba z kuše, jízda v sedle nebo ve voze.

Součástí akce bude i malý jarmark s ovčími produkty, klobásami, sýry, kožešinami nebo třeba vlněnými šperky. Letos budou navíc celou akci doprovázet dudy. "Ovčí den, který letos opět podpořilo ministerstvo životního prostředí a který děláme ve spolupráci s Českým svazem ochránců přírody, bude probíhat od 10 do 16 hodin a vstupné je 30 Kč", dodává Křížová.

Více informací poskytne:
Klára Křížová, 607 968 769
Martin Kříž, 775 740 221, martin.kriz@chaloupky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů