Čtvrtek, 28. března 2024

Projekt Město do kapsy pokračuje i v roce 2011

Projekt Město do kapsy pokračuje i v roce 2011

Úspěšný projekt Město do kapsy Ekocentra Koniklec, pokračuje za podpory Ministerstva životního prostředí ČR a Městské části Praha 4 i v roce 2011. S problémy svého okolí se mohou blíže seznámit a také navrhnout jejich řešení žáci dalších škol.

V září byl projekt zrealizován na ZŠ Prof. Švejcara (Praha 12), kde si všechny třídy 2. stupně mezi sebe rozdělily 7 tematicky zaměřených projektových dní a po jejich realizaci si výstupy a zážitky vzájemně prezentovaly na školní konferenci 30. 9. Účelem bylo, aby se všichni žáci dozvěděli co nejvíce informací o ekoregionu, ve kterém jejich škola leží, a uvědomili si, že jej lze nahlížet z mnoha úhlů. Tento měsíc se také zrealizovaly 2 projektové dny zaměřené na využití prostoru Prahy 3 s devátými ročníky ZŠ Lupáčova (Praha 3) a 1 projektový den zaměřený na kulturní paměť Prahy 2 s 8.B ZŠ Sázavská (Praha 2).

V prvním říjnovém týdnu, kdy sluníčko ještě přálo práci v terénu, proběhlo na ZŠ Resslova (Praha 2) 6 projektových dní. Výstupy z nich si budou žáci vzájemně prezentovat 11. října na školní konferenci. V průběhu 10. a 11. měsíce se ještě uskuteční 2 projektové dny na ZŠ Sázavská, 4 projektové dny na ZŠ Meteorologická (Praha - Libuš) a 3 projektové dny na ZŠ U Krčského lesa (Praha 4). Dohromady se tak zrealizuje 25 projektových dní, na 10 témat, které Město do kapsy nabízí.

Pro každou zapojenou školu je k dispozici na webových stránkách projektu www.ekocentrumkoniklec.cz prostor s elektronickými kapsami, do kterých se průběžně vkládají výstupy z uskutečněných projektových dní. O zmapované situaci, problémech a navrhovaných řešeních tak mohou být informování nejen ostatní žáci a rodiče, ale i široká veřejnost.

Ostatní ZŠ a víceletá gymnázia z MČ Praha 4 a Praha 12 se mohou těšit na CD s modelovými metodikami k 10 projektovým dním projektu Město do kapsy, s potřebnými pomůckami v elektronické podobě a s pravidly, jak se mohou do projektu zapojit, které jim bude zasláno v předvánoční době.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů