Úterý, 19. března 2024

Když obchodníci s biomasou ze stánku staví hotel za miliardy

Stačily jim čtyři roky, aby začali své transakce počítat ve stamilionech korun a aby obchodní partnerství uzavírali s matadory ve stavební branži.

Když obchodníci s biomasou ze stánku staví hotel za miliardy

Nebýt předražené zakázky na stavbu hotelové ubytovny v Ústřední vojenské nemocnici Praha, nejspíš by podnikatele kolem společnosti EC Property znali jen znalci energetiky. Když ale ve vítězném konsorciu po boku Metrostavu získali 75procentní podíl, začaly padat první otázky: Kde na to vzali?

"Upřímně řečeno, my jsme udělali jen jednu významnou transakci," přiznává pro HN Tomáš Hardt, partner společnosti s anonymními akciemi. Společně s dalšími dvěma sedmatřicátníky založil v roce 2007 několik firem, které se pustily do lukrativního oboru - obnovitelných zdrojů.

Od biomasy k Metrostavu

Onou první významnou transakcí byl projekt spalovny biomasy v Jindřichově Hradci. Sice od České inspekce životního prostředí dostali hned několik pokut, nakonec ale elektrárnu na biomasu odprodali energetickému gigantu ČEZ. Za kolik, tají. "Dali jsme si do smlouvy, že nechceme, aby se částka zveřejňovala. Jenom z toho důvodu, že nepovažujeme za nutné o sobě sdělovat takové informace," říká Hardt. "Ale když si to odhadnete, zjistíte, že jsou to stovky milionů korun."

Mezitím Hardt a spol. (ve společných firmách figuruje podle obchodního rejstříku ještě jeho spolužák z vysoké školy Petr Polívka a advokát Marek Šimák z advokátní kanceláře bývalého náměstka pražského primátora Tomáše Kaisera) spustili další energoprojekt, tentokrát v Kutné Hoře. Vedle spalovny na biomasu (výkon 7,5 megawattu) postavili ještě solární elektrárnu (výkon 5,5 megawattu). "Snažíme se být u zajímavého byznysu, který velké firmy ještě neobjevily. Začít teď stavět supermarkety, na to nemáme kapitál. Dlouho se říkalo, že spalovat slámu ve velkých kotlích nejde. My jsme ve světě hledali příklady, udělali si vlastní výzkum a tu technologii dotáhli," tvrdí Hardt.

Vydělané stamiliony jim prý otevřely cestu i do první ligy stavebního průmyslu. Příběh vypadá ve zkratce následovně: když kvůli jinému obchodu jednali se společností Quinary Project Management, která řídila projekt hotelu ve vojenské nemocnici, dostali nabídku, zda se na státní zakázce nechtějí podílet. "Měli jsme v tu chvíli volné prostředky, které jsme získali od ČEZ. Byla to pro nás skvělá příležitost, jak nastoupit do projektu, který byl velmi precizně připravený," líčí Hardt.

Kamarád z Jižní spojky

Jenže precizně připravený projekt se začal komplikovat a první novináři se začali ptát, kde se vzala ta neznámá firma troufající si na jeden z největších PPP projektů v Česku. A výpisy z obchodního rejstříku je dovedly až do stánku s rychlým občerstvením na pražské Jižní spojce.

"Ta úsměvná epizoda? Tenkrát jsem dostal nabídku od kamaráda, že mají adresu, na níž je někdo čtyřiadvacet hodin k dispozici, a může tedy přebírat poštu. Proto všechny naše firmy sídlily ve stánku s párky. Upřímně: byla to naše podnikatelská nezkušenost. Nikdy nás nenapadlo, že tak rychle porosteme," dodává Hardt.

Dnes už firmy z jejich skupiny mají důstojnější sídlo: schránky visí u rodinné vilky nad pražskou Zbraslaví. A kam se poděl Hardtův kamarád z Jižní spojky? Soud jej poslal na šest let do vězení za daňové úniky s pohonnými hmotami, dva a půl roku se skrýval a letos na jaře jej zatkl v Německu Interpol.


Dali jsme si do smlouvy, že nechceme, aby se částka zveřejňovala. Jenom z toho důvodu, že nepovažujeme za nutné o sobě sdělovat takové informace. Ale jsou to stovky milionů korun. Tenkrát jsem dostal nabídku od kamaráda, že mají adresu, na níž je někdo 24 hodin k dispozici a může přebírat poštu. Proto naše firmy sídlily ve stánku s párky. Byla to naše podnikatelská nezkušenost.

Tomáš Hardt
partner firmy EC Property

AUTOR: Vojtěch Blažek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů