Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Akutní nedostatek pitné vody postihl další ostrovy v jihozápadním Tichomoří. Poté, co v pondělí vyhlásil stav nouze malý stát Tuvalu, přistoupilo ke stejnému kroku i sousední Tokelau. Přírodní zdroje pitné vody došly již minulý týden a lidé nyní spoléhají pouze na vodu balenou. Na příděl je pitná voda také v některých oblastech Samoy. Situaci se snaží řešit Nový Zéland, který na Tuvalu dopravil barely s pitnou vodou a odsolovací zařízení.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa vede delegaci České republiky, která se dnes účastní 3118. zasedání Rady EU ve formaci ministrů životního prostředí v Lucemburku.
Rada má na programu přípravu 17. Zasedání Konference smluvních stran, rámcové úmluvy OSN o změně klimatu a 7. Zasedání smluvních stran Kjótského protokolu. Dále budou ministři například hodnotit 6. Akční program Společenství pro životní prostředí a cestu kupředu.

Pokud dá Nejvyšší státní zastupitelství pokyn k otevření kauzy kolem Státního fondu životního prostředí, policie bude žádat o vydání místopředsedy ODS Pavla Drobila k trestnímu stíhání a zbavení poslanecké imunity. V České televizi to včera řekl šéf protikorupčního útvaru Tomáš Martinec.

Na některých místech Šumavy se v sobotu objevil první sníh. Souvislá pokrývka od jednoho do tří centimetrů je například na Modravě, Kvildě i na Špičáku. Sněžilo také v Krušných horách v oblasti Božího Daru a Klínovce i v nejvýše položeném lyžařském středisku Jeseníků na Ovčárně.

Zámecký hotel Chateau Mcely získal další prestižní ocenění, World Travel Awards v kategorii zelených hotelů, a stal se nejlepším evropským zeleným resortem. Ceny World Travel Awards jsou považovány za "Oskary" cestovního ruchu a od roku 1993 se každoročně udělují ve všech jeho segmentech. Jejich součástí jsou i World Green Awards, světové ceny pro ekologicky šetrné služby v cestovním ruchu. Vyhlášení 18. ročníku World Travel Awards 2011 proběhlo v turecké Antálii a o vítězích mezi konkurenty ze všech kontinentů rozhodli profesionálové, zejména zástupci cestovních kanceláří a agentur, ale také široká veřejnost. Fungování na zelených principech nic neubírá na prvotřídní kvalitě hotelových i gastronomických služeb, kterými je hotel Chateau Mcely vyhlášený. Právě naopak. Fakt, že jeho provoz nepřispívá ke zbytečnému ničení planety a marnotratnému plýtvání, jej činí ještě atraktivnějším.

Z programu vlády dne 12.10.:

15.
Analýza slabých míst výstavby 3. a 4. bloku Jaderné elektrárny Temelín

č.j. 1019/11

Předkládá: předseda vlády

Přizvána: D. Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů