Úterý, 23. dubna 2024

Ekologická elektrárna

Ekologická elektrárna

Přední český a významný evropský výrobce hoblovaného dřeva, společnost SECA - Serafin Campestrini s.r.o., zahájila v Borohrádku na Královéhradecku výstavbu plně ekologické elektrárny. Jedná se o investici ve výši 185 milionů korun. Na polovinu této částky získala firma dotaci od Evropské unie. Elektrárna s výkonem jedné megawatty bude spalovat výhradně čistou biomasu kategorie O2.

"Elektrárna bude veškerou vyrobenou elektrickou energii dodávat do sítě ČEZ. Navíc přistavíme novou briketovací linku s denní kapacitou 50 tun ekobriket. Odpadní teplo vzniklé při výrobě elektrické energie využijeme převážně k sušení řeziva pro produkci hoblovaného zboží a sušení biomasy na výrobu ekobriket," uvedl prokurista firmy Jan Köhler. Uvedení elektrárny do provozu je plánováno na prosinec 2011.

Podnik Seca kromě opracování řeziva vyrábí na pěti lisovacích linkách dřevěné ekobrikety, kterých produkuje denně až 75 tun.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů