Čtvrtek, 28. března 2024

V Brandýse n.L. bude protihlukový remízek, ochrana před obchvatem

V Brandýse n.L. bude protihlukový remízek, ochrana před obchvatem

Nový protihlukový a izolační remízek z více než 1500 stromů a keřů vznikne do konce letošního roku v lokalitě Na Vrábí v Brandýse nad Labem. Město tam nechává vysázet stromy na ploše bezmála 7000 metrů čtverečních jako ochranu před budoucím obchvatem, řekla ČTK referentka brandýské radnice Petra Karbanová.

"Cílem krajinářské úpravy ... je jednak oddělení stávající obytné zóny od připravovaného silničního obchvatu města, jednak posílení podílu zeleně," uvedla. Podíl dřevin je totiž v této jihozápadní části města nejnižší. Remízek bude ale plnit také protierozní funkci a bude i úkrytem pro ptactvo a zvěř.

Projekt za více než 530.000 korun počítá s výsadbou stromů a keřů, ale také s vytvořením nové aleje a s umístěním mobiliáře. Hned vedle budoucího remízku vede cyklostezka z Brandýsa nad Labem do Dřevčic a Záp, takže místo pak bude sloužit i jako odpočinková zóna.

V současnosti je trojúhelníkovitý pozemek zemědělsky obdělávanou plochou. "Vznikne tam lesní přírodě blízký remízek s lučním travnatým porostem" doplnila referentka. Sázet se Na Vrábí tedy budou původní stromy nebo takové, které v okolí rostou.

V remízku bude nejvíce zastoupen dub, kterého má být vysázeno 540 kusů,dále pak javor a lípa. Těch bude v lokalitě růst od každého druhu přes 300 kusů. Chybět nebudou ani habr nebo borovice lesní. Alej, která bude podél komunikace, vytvoří odborníci ze stromů o průměru kmene 16 až 18 centimetrů.

Práce na remízku už začaly, nyní geodet plochu vyměřuje, pak přijde na řadu úprava pozemku a samotná výsadba. Práce by měly skončit do konce roku. Město na založení remízku získalo dotaci z Fondu životního prostředí a zemědělství Středočeského kraje. Funkci protihlukové a izolační stěny začne les plnit do 10 let. Termín vybudování obchvatu zatím stanoven nebyl.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů