Čtvrtek, 25. dubna 2024

Návrat Nečasovy můry

Návrat Nečasovy můry

Policie chce postavit před soud Martina Knetiga, poradce exministra Drobila. Za to, že si manažerovi Komerční banky řekl o úplatek pro ODS. Měl by být vyšetřován i Drobil, jenž zůstává místopředsedou strany, do níž měly jít korupční peníze? Na rozdíl od žalobkyně, která Drobilovo stíhání zastavila, si myslíme, že určitě.

Těžko uvěřit, že by Knetig žádal bez Drobilova vědomí úplatek pro ODS za to, že ministerstvo uloží v Komerční bance peníze Fondu životního prostředí. Podezření graduje při poslechu Michálkových nahrávek, na nichž Drobil nepůsobí jako člověk rozpálený do běla nad tím, co poradce vyvádí za jeho zády. Ale spíš jako intrikán, který chce korupční jednání skrýt.

Je dost možné, že policie nakonec Drobilovi nic neprokáže. Proto si ostatně politici pořizují "šloufy" na špinavou práci. Aby mohli tvrdit s očima raněné laně: neměl jsem, pánové a dámy, ani tušení! Tyhle metody snad mohou Drobila zachránit před kriminálem. Ale ne před naprostou ztrátou důvěryhodnosti, která podemílá i preference strany.

Do ní zaťal sekyru i Nečas. Když odvolání Pavla Drobila doprovodil ohromujícím prohlášením: ministr neudělal nic nezákonného nebo neetického. Ano, Nečas nechtěl popudit proti sobě Drobilův stranický sever. Kdy ale konečně politici pochopí, že podstatnější než podpora přelétavých stranických křídel je udržet si podporu veřejnosti?

Možná Nečas sever uchlácholil. To ale neznamená, že střed či jih nevyužije případné trestní stíhání Drobila k útoku na předsedu, který se ním osudově svázal. A nakonec se k honu přidá i jím opečovávaný sever. Kdyby si ale Nečas rázným postojem k aféře získal veřejnost, pokorně by mlčel sever, východ, jih i západ.

AUTOR: Jiří Leschtina
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů