Sobota, 20. dubna 2024

Ministerstvo životního prostředí chce větší kontrolu nákladů za právní služby. Od příštího roku budou externí právníci podléhat centrální evidenci

Ministerstvo životního prostředí chce větší kontrolu nákladů za právní služby. Od příštího roku budou externí právníci podléhat centrální evidenci

Nákup právních služeb ministerstva životního prostředí bude od příštího roku centralizován. Vedení resortu se rozhodlo vypsat výběrové řízení na právní služby. Záměrem je uzavření smluvních vztahů s několika právními kancelářemi pro různé typy specializací. Služby těchto kanceláří budou k dispozici všem odborům a oddělením ministerstva. Vedení resortu k centralizaci přikročilo proto, že dosud jednotlivé sekce a odbory využívaly různé právní kanceláře dle vlastního výběru a uvážení mimo centrální nákup.

Centralizací zadávání právních služeb dojde k zefektivnění vynakládání finančních prostředků, a to nejenom s ohledem na centralizaci požadavků na poskytování právních služeb a jejich zpětnou kontrolu a dohledatelnost, ale i jasnou definici osob oprávněných takové služby poptávat.

Skončí taktéž možnost najímat právní služby ad hoc formou zakázek malého rozsahu, na něž lze aplikovat méně přísné podmínky výběru a veškeré právní služby pro ministerstvo tak budou poskytovány na základě transparentního výběrového řízení podle zákona o zadávání veřejných zakázek.

Ministerstvo bude ve výběrovém řízení vybírat právní kanceláře pro tři následující klíčové oblasti:

1. Provozně-správní: správní nebo soudní řízení, veřejné zakázky, podkladová stanoviska;
2. Péče o krajinu: ochrana biodiverzit, úprava národních parků, horninové a půdní prostředí;
3. Vlivy na životní prostředí: odpadové hospodářství, ekologické škody, ochrana ovzduší, OPŽP.

Každá z uvedených oblastí bude soutěžena v samostatném výběrovém řízení a uchazeči se budou moci přihlásit do jednotlivých oblastí podle svého zaměření a schopností. Záměrem ministerstva je, aby v jednotlivých částech byly zastoupeny různé právní specializace. "V každé z oblastí bude uzavřena smlouva alespoň se třemi uchazeči," říká mluvčí ministerstva životního prostředí Michaela Jendeková.

Větší počet právních kanceláří ovšem neznamená větší finanční zátěž - výše investice do právních služeb zůstane v celkovém objemu stejná, bez ohledu na celkový počet právních kanceláří.

"Ministerstvo počítá s tím, že náklady na právní služby v následujících čtyřech letech nepřekročí částku 40 miliónů korun," upřesňuje detaily výběrového řízení mluvčí ministerstva.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů