Čtvrtek, 25. dubna 2024

Anadarko a BP dohodly vyrovnání po havárii v Mexickém zálivu

Anadarko a BP dohodly vyrovnání po havárii v Mexickém zálivu

Americká energetická společnost Anadarko Petroleum se dohodla s britským koncernem BP na mimosoudním vyrovnání nákladů na odstranění škod po loňské havárii ropné plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu. Anadarko svému partnerovi v projektu zaplatí čtyři miliardy dolarů (téměř 72 miliard Kč), což je méně než polovina částky, kterou by firmě zřejmě nařídil zaplatit soud. Anadarko za to ale slibuje, že nebude pokračovat v žalobě, v níž viní BP z hrubého zanedbání povinností.

"Považujeme to za výhodné pro oba podniky," řekl novinářům v Moskvě šéf BP Robert Dudley. "Jsem rád, že se do toho vložili a budou se podílet na krytí části nákladů," dodal. Smlouva o vyrovnání podle něj nepředstavuje žádný ústupek, naopak pro oba podniky je to významný příspěvek k vyřešení případu. Zároveň prý zmizí nejistota, která se nad podniky v souvislosti s náklady na odstranění škod vznáší.

Management BP už dříve uvedl, že včetně pokut od amerických úřadů se celkové náklady na odstranění škod v souvislosti se znečištěním oceánu ropnými látkami mohou vyšplhat na 42 miliard dolarů (více než 752 miliard Kč). Proti pokutám už firma zaúčtovala náklady 3,5 miliardy dolarů, zhruba 500 milionů dolarů vyčlenila na granty určené na podporu výzkumu. Peníze od Anadarka tedy pokryjí pouze malou část nákladů.
Společnost Anadarko byla jedním z partnerů BP na projektu Macondo. Většinovým podílníkem však byla společnost BP, která si ropnou plošinu pronajala od amerického podniku Transocean. Za celý projekt tak BP nesla i největší díl zodpovědnosti. Plošina Deepwater Horizon explodovala loni v dubnu a krátce nato se potopila. Havárie si vyžádala 11 obětí na životech a do moře při ní vyteklo na 800 milionů litrů ropy. Ekologická katastrofa, kterou únik ropy způsobil, je největší v dějinách USA.

Dohoda nezahrnuje případnou pokutu, kterou by oběma firmám ještě mohla vyměřit americká vláda. Akcie BP na zprávu ale i tak zareagovaly růstem o téměř šest procent na 440 pencí. Překonávaly tak odvětvový index Stoxx Europe 600 Oil and Gas, který přidával přes dvě procenta. Před havárií ale jedna akcie stála až 650 pencí. Do konce loňského června se přitom kurz akcií propadl až na 300 pencí zároveň s tím, jak narůstal účet za znečištění moře a další škody.

Anadarko mělo v projektu Macondo čtvrtinový podíl, a potenciálně tak může nést až čtvrtinu všech nákladů na odstranění škod. Znamenalo by to podílet se na zaplacení pokut, které za havárii uložily nebo ještě uloží americké úřady, a na odškodnění těch, co žijí v zasažené oblasti. Teoreticky by se Anadarko mohlo těmto výdajům vyhnout, pokud by prokázalo, že se BP dopustila hrubého zanedbání povinností. Pokud by firma u soudu s tímto tvrzením uspěla, celkové náklady pro BP by se tím mohly zvýšit možná až o 18 miliard dolarů.
Výše pokut za únik ropy z vrtu Macondo do Mexického zálivu se pohybuje kolem 1100 dolarů na barel (asi 159 litrů). Pokud by soud došel k závěru, že se společnost BP dopustila hrubého zanedbání povinností, pokuta by se vyšplhala na 4300 dolarů za barel. Znamená to, že společnost Anadarko by v takovém případě musela uhradit kolem 9,5 miliardy dolarů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů