Pátek, 19. dubna 2024

Česká SKEX vybuduje ve Vietnamu tři vodní elektrárny za 18 mld.Kč

Česká SKEX vybuduje ve Vietnamu tři vodní elektrárny za 18 mld.Kč

Česká exportní společnost SKEX, nástupce Škodaexportu, se chystá ve Vietnamu postavit tři vodní elektrárny. S vietnamským partnerem DLGL podepsala závazné memorandum a nyní jedná o termínech a postupech výstavby. Celkový objem kontraktu by měl přesáhnout jednu miliardu dolarů (17,8 miliardy korun). ČTK to dnes sdělil technický ředitel SKEX Jan Petr.

Elektrárny budou mít celkový výkon 500 megawatt. Dvě z nich budou na jihu a jedna na severu Vietnamu. Dokončeny budou podle Petra v letech 2015 a 2016.

Zástupci DLGL (Duc Long Gia Lai Group) v těchto dnech v Praze projednávají technické, finanční a organizační části kontraktu, který by měl být podepsán ve druhém čtvrtletí 2012. Navštívili také závod výrobce vodních turbín ČKD Blansko, který by mohl na stavbě elektráren spolupracovat. Na financování projektu by měly podílet Exportní garanční a pojišťovací společnost a Česká exportní banka.

Společnost DLGL již ve Vietnamu několik vodních elektráren provozuje, působí také například v dopravě a zabývá se produkcí kaučuku.

Škodaexport patřil v 90. letech k největším exportérům průmyslových celků v Česku. Problémem firmy se však postupně stávaly vysoké dluhy a nejasnosti o výhodnosti některých zakázek. Podnik se v roce 2002 dostal na pokraj bankrotu, stát ho ovšem považoval za strategický pro tuzemský průmysl, a tak ho od tehdejších akcionářů vykoupil. Před dvěma roky byl podnik opět prodán do soukromých rukou.

V minulém týdnu Vietnam se skupinou podnikatelů navštívil ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Několikrát zdůraznil, že české firmy by měly více naplňovat potenciál vzájemného obchodu s Vietnamem. Největší příležitosti pro české podniky podle něj leží v energetice, strojírenství a dopravě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů