Pátek, 19. dubna 2024

Před 65 lety se narodil ekolog a politik Ivan Dejmal

Před 65 lety se narodil ekolog a politik Ivan Dejmal

Před 65 lety, 17. října 1946, se v Ústí nad Labem narodil ekolog a politik Ivan Dejmal. V dobách normalizace patřil k nejvýznamnějším postavám československého disentu. Už tehdy projevoval zájem o problematiku ochrany přírody a krajiny, který mohl zúročit po listopadu 1989, kdy se na rok a půl stal ministrem životního prostředí.

Dejmal byl aktivním příslušníkem protikomunistické opozice od svých studentských let. V roce 1970 za to byl vyloučen z Vysoké školy zemědělské v Praze a následně byl dvakrát vězněn. V žaláři strávil celkem čtyři roky.
V roce 1977 podepsal Ivan Dejmal Chartu 77, v jejímž rámci pak vedl environmentální skupinu a vydával Ekologický bulletin. Na aktivitách disentu se ale podílel i jinak. Rok ve svém bytě hostil tzv. Patočkovu univerzitu, kde se mohli vzdělávat lidé, kterým komunistický režim z politických důvodů bránil ve vysokoškolském vzdělání. Sám Dejmal, jenž za normalizace pracoval v různých dělnických profesích, mohl studium na Vysoké škole zemědělské dokončit až po roce 1989.

Ministrem životního prostředí ve vládě Petra Pitharta byl Dejmal od února 1991 do července 1992. Za tuto poměrně krátkou dobu se mu podařilo prosadit a dokončit systém ekologické legislativy, zejména klíčový zákon o ochraně přírody a krajiny.

Po odchodu z ministerstva působil Dejmal jako tvůrce územních plánů a ekologických studií. Do širšího povědomí opět vstoupil v roce 2000 uspořádáním konference Tvář naší země - krajina domova, na niž poslal svůj příspěvek i britský princ Charles.

Politik, disident a ekolog Ivan Dejmal zemřel 6. února 2008 ve věku 61 let.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů