Pátek, 19. dubna 2024

Deza zrekonstruovala zásobníky kapalného naftalenu, sníží emise

Deza zrekonstruovala zásobníky kapalného naftalenu, sníží emise

Valašskomeziříčská chemička Deza zrekonstruovala skladovací zásobníky kapalného naftalenu - hlavní zdroje emisí. Od investice za 69 milionů korun si podnik slibuje snížení emisí naftalenu. A to prý dokonce na takové hodnoty, že v budoucnu podnik opustí přední příčky žebříčků největších znečišťovatelů v zemi. Ty každým rokem zveřejňuje ekologická organizace Arnika. Informace vyplývají z podnikových novin zveřejněných na webu Dezy.

Deza, jediná chemička v zemi, která zpracovává černouhelný dehet a surový benzol, se letos podle Arniky zařadila na první pozici v přehledu látek karcinogenních, pravděpodobně či potenciálně rakovinotvorných. Podle Arniky Deza loni zvýšila emise benzenu o 3200 kilogramů na celkových 9200 kilogramů. Ve svých přehledech také poukázala na stále velké emise naftalenu (46.000 kg), které sice ve srovnání s rokem 2009 klesly o téměř 4000 kg, přesto ale dosahují nejvyšších hodnot v zemi.

Emise benzenu ovšem podnik řešil už na začátku 90. let. Tehdy je snížil na desetinu původní hodnoty. "Dneska se tedy jedná pouze o zbytkové emise, které jsou integrovaným povolením omezeny tak, aby tyto koncentrace nebyly nebezpečné pro zdraví občanů," napsal mluvčí Dezy Jaroslav Obermajer v podnikovém listu. A dodal, že emise se loni zvýšily kvůli tomu, že podnik loni vyrobil dvojnásobné množství benzenu než v roce 2009. "Tento nepoměr je dán tím, že jsme v roce 2009 nainstalovali účinnější dopalovnu emisí," doplnil.

Naopak naftalen byl ještě před několika lety považován za látku zcela bezpečnou. Nyní se na něj pohlíží jako na látku potenciálně nebezpečnou. Právě proto chemička letos zrekonstruovala skladovací zásobníky naftalenu. Podnik zásobníky vyčistil, opětovně zaizoloval a především svedl emise naftalenu do katalytické spalovny. Zrekonstruované zásobníky jsou zatím ve zkušebním provozu. "Efekt této rekonstrukce bude částečně patrný v číslech za letošní rok. Naplno však bude viditelný v údajích za rok 2012. Deza opustí přední příčky zveřejňované tabulky a s největší pravděpodobností i celou tabulku," uvedl Obermajer.

Deza má ve svém programu neustálou ekologizaci svých výrob. Od roku 1993 na ekologické technologie vynaložila 2,6 miliardy korun. Podle Obermajera jde o asi třetinu všech investic.

Ve Zlínském kraji se vloni zvýšil počet provozoven, které musejí pravidelně hlásit množství látek, jež vypouštějí do ovzduší, vody, půdy či je vyvážejí s odpady. Podle Integrovaného registru znečišťovatelů (IRZ) jich v regionu bylo 116, o rok dříve to bylo 105 provozoven.

Gabriela Sluštíková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů