Čtvrtek, 28. března 2024

Znečištěný vzduch ohrožuje nenarozené děti

U těhotných žen mohou zplodiny a špatný vzduch velkoměsta způsobit předčasný porod.

Znečištěný vzduch ohrožuje nenarozené děti

Pobyt ve městech zamořených auty a špinavým vzduchem škodí v mnoha ohledech. Škodlivé látky ve vzduchu ohrožují plodnost mužů. Škodí také mozku. Jak ukázaly experimenty vědců z Ohijské univerzity na myších, vdechování znečišťujících látek vede ke snížení duševních výkonů. Při dlouhodobé expozici těmto látkám se zhoršuje paměť a schopnost učení, naopak narůstá riziko depresí.

Vědci také zaznamenali prokazatelně nižší IQ u dětí, které žijí ve znečištěných oblastech ve srovnání s těmi, které nejsou jedovatým a nebezpečným látkám tolik vystaveny.

K výzkumu nebezpečí, které je spojeno s vdechováním mikroskopických prachových částic a na nich navázaných polycyklických aromatických uhlovodíků, přispěli před časem i čeští vědci z Ústavu experimentální medicíny AV ČR. Zjistili, že dopravní policisté, kteří vykonávají službu na frekventovaných křižovatkách, mají zhoršenou kvalitu spermií ve srovnání s jejich kolegy v kanceláři.

Škodlivý efekt života ve městech přetížených dopravou a ve znečištěných oblastech na činnost srdce a plic a nemocnost celkově už nikdo nezpochybňuje.

Nový výzkum amerických vědců Kalifornské univerzity nyní prozrazuje ještě další neblahý účinek: dýchají-li ho těhotné ženy, podstatně se tím zvyšuje riziko předčasného porodu dítěte - a to až o třetinu.

Vědci sledovali zdravotní stav, porodní váhu a termín porodu u 100 000 dětí narozených po roce 2004 a zároveň také údaje o kvalitě vzduchu z monitorovacích stanic v okolí bydliště. Posuzovali vliv znečišťujících látek ze spalovacích motorů, přízemního ozonu, benzenu a dalších chemických látek. Jak nyní publikovali v časopise Environmental Health, předčasný porod se vyskytoval častěji zejména u těhotných žen, které byly vystaveny polycyklickým aromatickým uhlovodíkům, a to o celých 30 procent, benzen toto riziko zvyšuje o desetinu, a přítomnost dusičnanu amonného (používá se v zemědělství a pyrotechnice) o 21 procent.

AUTOR: Eva Bobůrková
spolupracovnice redakce

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů