Pátek, 29. března 2024

Chalupa: Česko o peníze na čističky nepřijde. Voda ale podražit může

Chalupa: Česko o peníze na čističky nepřijde. Voda ale podražit může

Česko nepřijde o deset miliard korun z Evropské unie na modernizaci čištění odpadních vod. Na tiskové konferenci po jednání vlády to včera řekl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Pokud některé projekty peníze nezískají, dostanou finance z EU projekty jiné. Ministr zároveň popřel, že by voda kvůli tomu plošně zdražila, připustil však možné problémy s financováním některých projektů, které by mohly vést ke zdražení v určitých lokalitách.

Server iDnes.cz včera napsal, že EK definitivně odmítla proplatit asi deset miliard korun na lepší kvalitu odpadních vod. Komisi se prý nelíbí, že má proplácet peníze projektům, na nichž bude následně vydělávat soukromá firma.

"Jde o to, jakým způsobem u 44 projektů ty projekty budou úspěšné v čerpání (dotací), nebo jestli bude čerpat někdo jiný, který je v zásobníku za nimi," uvedl Chalupa. Ministr proto založil krizový tým, který jedná s Bruselem.

Dvě třetiny z deseti miliard korun podle Chalupy připadají na modernizaci pražské čistírny odpadních vod, která patří mezi nejproblematičtější projekty. Sem se řadí i modernizace vodohospodářské infrastruktury v malých obcích, které na podobné projekty mají malé rozpočty. Ze 44 problematických projektů lze podle Chalupy vyřešit zhruba 15. "U ostatních je situace složitá," dodal.

"Je to průšvih, který se hodně odrazí v cenách vody," řekl poslanec a šéf Severočeské vodárenské společnosti Petr Skokan (VV).

Podle předsedy Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR Františka Baráka by byl dopad obrovský. "Oficiálně o tom ještě nevíme. V některých případech to ale může vést ke zdražení vody až o třetinu," upozornil. Vodu přitom příští rok už citelně podraží vyšší daň z přidané hodnoty, která vzroste z deseti na 14 procent.

Podle komise nastal problém v roce 2009, kdy MŽP změnilo metodiku pro žadatele o dotace z Operačního programu životní prostředí. Ministerstvo se sice snažilo následně pravidla upravit dle požadavků komise, ta však postup úřadu neodsouhlasila.

Chalupou založený krizový tým se snaží každý z problémových projektů analyzovat a hledat cesty, jak na dotace dosáhnout.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů