Úterý, 23. dubna 2024

V bavorské Šumavě jezdí 20 zkušebních elektromobilů

V bavorské Šumavě jezdí 20 zkušebních elektromobilů

Dosud nejrozsáhlejší celoněmecké praktické testování elektromobilů probíhá nyní na bavorské straně Šumavy. Modelový projekt E-Wald (e-les) prověří každodenní praktičnost vozidel v nejtěžších podmínkách, uvedla agentura Central European Press Agency (ce-press) z německého Řezna.

Náročná stoupání a kruté zimy na území "zelené střechy Evropy" nabízejí ideální podmínky, uvedla agentura. Od října je v oblasti nasazeno už 20 "Mini E" jako služebních i soukromých vozů. Projekt má ukázat možnosti praktického využití e-automobilů.

Do konce roku 2013 má jezdit v okresech Cham, Regen, Freyung-Grafenau, Straubing, Deggendorf a Passau při zatěžkávacím testu až 150 těchto vozidel nejrůznějších druhů. Plánováno je asi 250 dobíjecích stanic, které by měly "e-flotilu" přes rok udržet v chodu. Umístěny budou například na parkovištích hotelů, u památek a veřejných zařízení. Náklady projektu se odhadují na 46 milionů euro (asi 1,1 miliardy Kč).

Od roku 2013 budou elektromobily pronajímány soukromým osobám, nejvíce turistům v bavorské Šumavě. V bavorském příhraničí už mohou téměř rok využívat přes 300 elektrokol z 90 půjčoven, jež byly zřízeny na popud východobavorského turistického svazu ve spolupráci s dodavatelem elektřiny E.ON Bavorsko a hornorakouským výrobcem jízdních kol KTM. Proud pro ně by měl být vyráběn přímo v "e-lese", tedy ve vodních elektrárnách, zdrojích na biomasu a z fotovoltaických polích.

Tiché a rychlé elektromobily jsou v Německu považovány za dopravní prostředky budoucnosti. "Do roku 2020 by tam mělo prohánět asi milion revolučních elektroaut Flitzer," dodal ce-press.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů