Čtvrtek, 28. března 2024

Školu zavřeli na nátlak rodičů

Kvůli azbestovým vláknům chodí děti do jiných škol. Až po nátlaku rodičů začala městská část intenzivně jednat.

Školu zavřeli na nátlak rodičů

Už déle než měsíc nesmí žáci ani učitelé vstoupit do své Základní školy Na Šutce. Během zateplování budovy do ní totiž pronikla karcinogenní azbestová vlákna, pravděpodobně kvůli neodborné likvidaci azbestocementových desek. Čtyři sta žáků proto musí navštěvovat školy v okolí.

Navíc termín otevření školy se nyní opět posunul. "O víkendu ukončili pracovníci sanační firmy čištění celé budovy. Tento týden se konají kontrolní měření, kolaudaci jsme zatím odložili na 1. listopad," informovala hygienička Jarmila Rážová.

Na azbest prý používali pneumatické kladivo

Rekonstrukci prováděla v létě stavební firma Cetus Plus. Ta se zavázala i k ekologické likvidaci desek.

Roman Kasýk, jehož dvě děti školu navštěvují, však bydlí naproti a celou dobu dělníky pozoroval. "Pracovali na plošině, která pořád pískala. Proto jsem za nimi šel a požádal je, aby s tím něco udělali. V té době jsem o azbestu ještě nic nevěděl, vadil mi jen hluk," vypráví.

Když se ale začaly objevovat zprávy o uzavření nedaleké školy v Hovorčovické, právě kvůli problémům s azbestem, začal se Kasýk zajímat.

"Teprve pak mi došlo, že jsem se za nimi neměl vůbec dostat. Jelikož pracovali s azbestem, měla tam být vyznačená zóna, dělníci měli pracovat v ochranném oblečení. Tři rusky hovořící chlapi tam však byli do půl těla, v jedné ruce drželi flexu a v druhé pneumatické kladivo. Teď tam do toho řezali a přitom okna do školy byla otevřená," popisuje rodič.

Stavební firma však jakákoliv obvinění z pochybení odmítá. "Likvidace proběhla v souladu s platnými právními předpisy, dělníci pracovali v ochranných pomůckách. O tom, jak se azbest dostal do školy, nechci spekulovat," reagoval předseda představenstva Cetus Plus Pavel Boček.

Nadlimitní hodnoty naměřili už v srpnu

Firma si dokonce během rekonstrukce sama objednala dvě kontrolní měření.

Už výsledky z 26. srpna však prokázaly nadlimitní výskyt azbestových vláken. "Hodnota dosáhla počtu 1 009 vláken na metr krychlový. Povolená hranice je sice tisíc, ale je třeba počítat s odchylkou dvaceti procent. Proto jsme tehdy povolili školu otevřít," uvedla hygienička Jarmila Rážová.

To však utvrdilo Romana Kasýka v přesvědčení, že je třeba jednat. Jeho snahu podpořili také další rodiče. Ti založili i webové stránky, na nichž doteď informují o aktuální situaci.

Kasýk městské části dokonce nabízel, že sám zajistí další měření. "Radní mi ale celou dobu slibovali, že vše bude v pořádku, ať si nedělám starosti a že ho objednají," říká.

Nakonec se uskutečnilo 14. září. U šatny naměřili 2 800 vláken na metr krychlový. "Proto jsme školu ihned uzavřeli," uvedla radní Prahy 8 Markéta Adamová s tím, že viníka celé situace nyní hledají právníci.

"Děti šly další den do kina, pak jsem vyhlásil několik dnů ředitelského volna," popsal ředitel školy Zbyněk Drozda.

Od 3. října, kdy začalo čištění budovy, zajistil vyučování ve školách Chabařovická a U Školské zahrady. Situaci se snaží odlehčit i tím, že ji nazývá Expedice Tučňák. "Chtěli jsme najít motivaci pro to, že jdeme na jinou základnu. Zároveň ale nechceme přerušit naši vědeckou činnost, tedy učení. Tučňák je symbol vytrvalosti," vysvětlil.

Školu máme rádi, proto vyvíjíme tlak

Přestože děti musí už několik týdnů chodit do jiných škol, většina rodičů je stále trpělivá. Jen minimum jich přehlašuje potomky jinam.

Stanislav Skala už tak ale učinil. "Díky kauze jsme zjistili, že za humny se nám vyvinula kvalitní škola," uvedl rodič důvod odchodu.

Roman Kasýk by však děti odhlásit nemohl. "Holka tak miluje svou paní učitelku, je tu tolik šťastná, že to bych jí prostě neudělal. Vždyť tohle všechno podnikám jen proto, že jsme ve škole maximálně spokojení," uzavřel.


Azbest

Co je azbest?

Přírodní vláknitý minerál, který se dříve často přidával do stavebních materiálů, například eternitových desek či rour ve stoupačkách.

Je azbest nebezpečný?

Pokud se vdechují azbestová respirabilní vlákna, tak ano. Ta se uvolňují při jakémkoliv porušení azbestových stavebních materiálů. Vlákna jsou karcinogenní a způsobují vážná plicní onemocnění.

AUTOR: Matěj Smlsal
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů