Sobota, 20. dubna 2024

Litovel získá stamiliony na kontaminovanou vodu

Litovel získá stamiliony na kontaminovanou vodu

Město Litovel získá stomilionovou dotaci na likvidaci staré ekologické zátěže pod někdejší skládkou u místní části Nasobůrky. Kvůli kontaminované spodní vodě už někteří místní lidé nesmějí používat své studny. Náklady jsou vyčísleny na 437 milionů korun, z toho až 394 milionů korun pokryje dotace z evropských fondů. Na zbytek musí najít peníze radnice, píše dnes olomoucká příloha Mladé fronty Dnes.

Pokud by se zdroj znečištění, který pod zemí leží nejspíš už celá desetiletí, neodstranil, mohl by po čase začít ohrožovat i zdroj pitné vody, z něhož odebírá vodu Litovel a částečně i Olomouc.

Město nyní musí zajistit zbytek peněz. "Čtyřicet milionů, které bychom museli dodat, je obrovská částka. Dekontaminace má ale trvat asi tři roky, a tak do nich lze rozložit čerpání dotace i vlastních peněz," řekl MfD litovelský starosta Zdeněk Potužák. O pomoc se obrátí i na hejtmanství.

Pod někdejší skládkou v areálu mezi Nasobůrkami a Haňovicemi leží těkavé látky, které se používají třeba jako rozpouštědla ve strojírenských provozech. Takzvané chlorované uhlovodíky už stihly znečistit spodní vodu ve studních některých nasobůrských obyvatel. Nejvíc jich je v části obce směrem k Haňovicím. Lidé by tuto vodu neměli pít, koupat se v ní a neměli by v ní ani prát prádlo.

Litovel novými odběry zjišťuje, zda se už kontaminovaná voda nedostala do dalších studní. Tam, kde bude vše v pořádku, má další kontrola následovat za půl roku.

Starosta věří tomu, že se jim podaří vyřídit potřebné náležitosti včetně výběrového řízení během následujícího půlroku. Jakmile bude známa firma, která projekt provede, bude jasno i o ceně. Z ní se bude odvíjet výška evropské a státní podpory pro město. V první fázi jsou na programu testovací vrty, které přesně určí místo znečištění. Podle odborníků bude nejlepší odvézt odpady z horní části na jinou skládku, kontaminovanou část pak na skládku nebezpečných odpadů. Následně na základě podrobného průzkumu bude sanována podzemní voda.

Spekuluje se o tom, kdo znečištění způsobil. V úvahu připadá možnost, že se tam na počátku 80. let vyvezl materiál po požáru litovelského podniku Tesla. V areálu také kdysi stávala Stanice technické kontroly.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů