Čtvrtek, 28. března 2024

Posledního nosorožce jávského ve Vietnamu zabili pytláci

Posledního nosorožce jávského ve Vietnamu zabili pytláci

Posledního nosorožce jávského žijícího ve Vietnamu zabili pytláci. Mršina zvířete s uříznutým rohem byla nalezena v národním parku Cat Tien, oznámil včera Světový fond na ochranu přírody.

Podle fondu je asi 40 až 60 nosorožců jávských (Rhinoceros sondaicus) v Indonésii; ti jsou posledními žijícími jedinci tohoto druhu.

Podle ředitele parku Tran Van Thanha ve snaze Vietnamu zachránit nosorožce si někteří ze strážců neplnili povinnosti, ale hlavní vina podle něj leží na zhruba 100 000 zemědělců žijících v této oblasti, kteří loví exotická zvířata pro peníze. Server BBC uvedl, že zabitý nosorožec byl jediný, o němž se ve Vietnamu vědělo od roku 2008.

Celosvětovou poptávku po nosorožčích rozích živí dávná asijská víra, že prášek namletý ze zrohovatělého výrůstku léčí škálu nemocí a potíží od rakoviny až po impotenci.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů