Úterý, 19. března 2024

Projekt Ovoce do škol úspěšně pokračuje i v tomto školním roce - zaznamenal nárůst počtu škol

Projekt Ovoce do škol úspěšně pokračuje i v tomto školním roce - zaznamenal nárůst počtu škol

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) dnes zveřejnil informace o projektu Ovoce do škol. V tomto školním roce se do projektu Ovoce do škol přihlásilo celkem 3 243 škol. Pro školní rok 2011/2012 je na podporu tohoto projektu prozatím vyčleněno celkem 68 251 745 Kč, z toho 49 800 000 Kč je financováno z rozpočtu Evropské unie a zbytek ze státního rozpočtu ČR, konkrétně z kapitoly zemědělství.

Již třetím školním rokem se školy v České republice zapojují do projektu Ovoce do škol. Základním cílem celého projektu Ovoce do škol je přispět k trvalému zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny, vytvořit správné stravovací návyky ve výživě dětí a tím zároveň bojovat proti dětské obezitě. Jako cílová skupina byli po dohodě resortů školství, zdravotnictví a zemědělství zvoleni žáci prvního stupně základních škol.

"Podílet se a přispět veřejnými finančními prostředky ke zlepšení stravovacích návyků našich dětí považuji za důležité. Evropské statistiky velmi neúprosně upozorňují na současný problém obezity mladé populace a každý krok, který učiníme k nápravě, je z mého pohledu smysluplný", říká ministr zemědělství Petr Bendl.

Distribuce ovoce, zeleniny a ovocných šťáv je zajišťována prostřednictvím 16 schválených žadatelů, kteří byli Státním zemědělským fondem schváleni pro dodávání produktů podle nařízení vlády č. 478/2009 Sb. Podpora je poskytována na čerstvé ovoce a zeleninu a balené ovoce a zeleninové šťávy, které neobsahují konzervanty ani přidaný cukr, sladidla, sůl či tuky.

"V letošním roce se projektu zúčastní 387 176 žáků, což je 85% cílové skupiny určené Evropskou unií. Vnímám zapojení tohoto počtu žáků jako pozitivní zprávu, neboť takto vysoké plošné pokrytí projektu lze považovat za velmi úspěšné v rámci celé Evropské unie," dodává ředitel SZIF Oldřich Černoch.

Kateřina Bohmová
tisková mluvčí SZIF

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů