Pátek, 19. dubna 2024

Sedmdesát tisíc nových dřevin za dálnici D8

Skončil dvouletý spor o množství vysazených dřevin

Sedmdesát tisíc nových dřevin za dálnici D8

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa svým rozhodnutím ze dne 10. října. 2011 podpořil požadavek Obce Velemín a Dětí Země vysadit na území obce za likvidaci téměř 1,5 tisíc dřevin trasou dálnice D8-0805 Lovosice - Řehlovice téměř 30 tisíc nových a tím ukončil více než dvouletý spor. Podle Ředitelství silnic a dálnic ČR šlo o nepřiměřené množství a proto žádalo vysadit jen téměř 7,5 tisíc dřevin. Ministr tomuto požadavku nevyhověl, takže za likvidované dřeviny dálnicí se celkem vysadí asi 70 tisíc nových.

"S výsledkem jsme velmi spokojení, i když jsme na něho se starostou Velemína Jiřím Skalickým čekali více než dva roky, kdy nebylo jisté, zda potvrzující rozhodnutí Správy CHKO České středohoří z června 2009 o kácení a počtu náhradní výsadby zůstane pravomocné," pochvaluje si rozhodnutí Miroslav Patrik z Dětí Země.

Ty se spolu s občanskými sdruženími ČSOP Lovosice, Společnost ochránců životního prostředí z Litoměřic a s Ústeckou iniciativou proti kamionům na jednání dne 3. 5. 2007 shodly s dotčenými obcemi na tom, aby se za likvidované stromy a keře dálnicí D8-0805 vysadilo celkem pětinásobek nových dřevin jako kompenzace za způsobenou ekologickou újmu na území CHKO České středohoří (v příloze zápis z jednání).

"V mnoha případech nešlo u dílčích rozhodnutí o kácení dodržet přesně dohodnutý poměr nově vysázených dřevin, neboť ne každá obec disponuje potřebným prostorem, takže obec Velemín vzala na sebe největší podíl a má se na jejím území vysadit asi 40 tisíc nových dřevin," upřesňuje dále Patrik.

Investor však v předmětném dílčím řízení o kácení téměř 1,5 tisíc kusů dřevin nesouhlasil s výsadbou 30 tisíc dřevin a chtěl vysadit jen pětinásobek. To ale odporovalo dohodnutému celkovému množství nově sázených, protože v jiných dílčích řízeních bylo naopak uloženo vysadit nižší poměr nových dřevin než pětinásobek.

"Ministr Chalupa sice v rámci přezkumného řízení rozhodl, že se bude sázet původní množství nových dřevin, nicméně na jeho rozhodnutí jsme museli čekat až deset měsíců, takže jsme už chtěli proti Ministerstvu životního prostředí podat žalobu proti nečinnosti," vysvětluje dále Patrik.

Výstavba dálnice D8 přes České středohoří délky 16,4 km za asi 12 mld. Kč začala v listopadu 2007, přičemž se očekávalo, že bude dostavěna za tři roky. Avšak v červnu 2010 Krajský soud v Ústí nad Labem zrušil územní rozhodnutí. Nyní chybí poslední důležité územní rozhodnutí a stavební povolení pro téměř devadesát stavebních objektů na trase délky cca 5,5 km v úseku od Radejčína do Řehlovic.

Struktura 70 tisíc vysazených dřevin za vykácené v trase dálnice D8-0805 z jednání obcí dne 29. 5. 2008:
Habrovany = 50 ks
Chotiměř = 1500 ks
Žim = 1500 ks
Řehlovice = 8000 ks
Vchynice = 9500 ks
Prackovice nad Labem = 9500 ks
Velemín = 40000 ks

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů