Pátek, 19. dubna 2024

Energetické celky: export se rozvíjí

Energetické celky: export se rozvíjí

Zájem českých podniků o exportní financování roste. V současné době je vysoký zájem o export energetických zařízení, průmyslových a techno-logických celků zejména na trhy východní Evropy, Latinské Ameriky, jihovýchodní Asie nebo Turecka.

Podle Aleny Očkové z HSBC se i přes zvýšené nároky na exportéry daří realizovat rozsáhlé projekty českých podniků. "Tlak je zejména na vlastní ekonomiku projektu, rozsah projektové dokumentace nebo jeho zajištění. Stále častěji se setkáváme s požadavkem na projektové financování místo pouhého financování dodávky," upozorňuje Očková. A svoji roli samozřejmě hrají i státní instituce a jejich podpora. Nezanedbatelný je také počet projektů zaměřených na využití alternativních zdrojů.

Exportní financování je vždy šité na míru konkrétnímu projektu. Co je důležité při prezentaci projektu bance? "Nezbytné je umět pojmenovat typ projektu, jeho rozsah, dopad na ekologii. Vývozní financování bez kompletně zpracované EIA nebo dalších odborných zpráv není prakticky získatelné. Je třeba vědět, kam se bude vyvážet, ať již po geografické či politické stránce," říká Očková." Exportní banka s klientem řeší i rozsah financování a možná rizika.

Za základní alternativy financování energetických projektů lze považovat buď pouze financování samotné dodávky, anebo financování celého projektu. Pouhé financování dodávky je charakteristické zejména splácením ze zdrojů a investor nese většinu rizik. Naopak projektové financování se splácí z výnosů z projektu, je zapotřebí například due diligence, komplexní zajištění veškerými aktivy projektu.


PŘÍKLADY Z PRAXE

Společnost Tedom úspěšně vyváží své kogenerační jednotky. "Náš výrobní program zahrnuje tři řady kogeneračních jednotek a na východní trhy, které jsou v poslední době pro nás velmi zajímavé, vyvážíme ty malé a střední. Úspěšní jsme v Rusku, pobaltských republikách, ale i v Číně, kde jsme si otevřeli vlastní zastoupení," říká Josef Jeleček, generální ředitel společnosti.

Tedom má s projektovým financováním výrazné zkušenosti. "Díky vývoji kogeneračních jednotek, které kombinují výrobu elektřiny a tepla za velmi efektivních podmínek, jsme si mohli již nesčetněkrát vyzkoušet projektové financování," říká Jeleček. "Někteří naši odběratelé se totiž rozhodli, že si nechají naistalovat do svého systému naši kogenerační jednotku, ale provoz, údržbu a hlavně výrobu elektřiny plně ponechají na nás. My jim pak prodáváme vyrobenou elektřinu za nižší sazby, než by nakoupili v rozvodné síti, a obě strany jsou spokojeny," popisuje Jeleček jednu možnost projektového financování a dodává, že kogenerační jednotky mají jednu výhodu a tou je stacionárnost. Jen těžko se přemisťují z místa na místo a spolu s dodávkou si investor většinou sjednává i servis. Úspěchy v zahraničí sklízí i společnost T Machinery, která se zabývá vývojem dobývacích důlních technologií. "Jedním z našich omezení jsou geografické podmínky, tj. výskyt uhlí a jeho těžba, " říká Jan Dvořáček z ratíškovické společnosti T Machinery a dodává, že v posledních letech dokázali uspět zejména na Ukrajině, Rusku, Vietnamu či Španělsku. Dalším omezením může být nastavení místních podmínek a ochota rozvíjet klasické energetické projekty. "Těžba uhlí a jeho následné zpracování je stále ještě jednou ze základních technologií výroby elektrické energie a tepla," říká Jan Dvořáček a zmiňuje, že dnešní technologie jsou již šetrné k životnímu prostředí.

ZDROJ: FINANČNÍ MANAGEMENT

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů