Středa, 24. dubna 2024

Energetika: zásadní je bezpečnost

Z nové zprávy společnosti Deloitte s názvem "Pohled na deset nových otázek v energetice v roce 2011" vyplývá, že na konci globální ekonomické krize stojí energetické společnosti před řadou nových výzev.

Energetika: zásadní je bezpečnost

S rostoucí poptávkou po energii v důsledku celosvětového nárůstu populace se důležitým úkolem stává zajištění dodávek. Zpráva, která letos vychází již druhým rokem, nabízí pohled na problémy a trendy pro příští rok a identifikuje příležitosti v energetice. Mezi ně patří i značné rozšíření nekonvenčního plynu a související výzvy - včetně bezpečnosti dodávek energie.

"Dopad událostí v Japonsku na výrobu elektřiny z jádra bude dalekosáhlý a dlouhodobý. S trvajícím růstem poptávky po energii budou energetické společnosti čelit obrovským výzvám, aby udržely rovnováhu mezi bezpečností a poptávkou po energii," uvádí Peter Bommel, vedoucí partner pro globální energetiku a zdroje společnosti Deloitte.

Podle aktuálních studií výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů od konce ekonomické recese stále intenzivněji roste. Největší růst zaznamenává solární a větrná energetika a vrací se i popularita hydroprojektů, a to zejména v Evropě. Stejně důležité může být vznikající spojení mezi výrobou elektřiny ve zdrojích na zemní plyn, větrnými a solárními elektrárnami.

"Uhlí by mohly pomoci technologie čistého spalování uhlí a zpracování uhlí na kapalné palivo. Investice do obnovitelné energie ve formě solárních, větrných a geotermálních zdrojů nadále rostou na úkor nově budovaných jaderných zdrojů, které jsou v řadě zemí předmětem diskusí," uvedl Vladimír Vaněk, vedoucí partner pro oblast energetiky ve skupině Deloitte Cental Europe.

FAKTORY S GLOBÁLNÍM DOPADEM

Energetické společnosti jsou schopné vyrábět elektřinu z různých zdrojů - obnovitelných, jaderných, uhelných či zemního plynu (nekonvenčních zdrojů plynu).

Energie z obnovitelných zdrojů obvykle vyžaduje dotace, slevy na dani z výroby a jiné formy státních pobídek. Vyrobená energie je čistá, ale může být drahá a v některých případech dodávaný výkon značně kolísá.

Jaderná energie čelí po tragédii v Japonsku novým problémům. Pro elektřinu vyráběnou v příštích několika desetiletích je naopak pravděpodobným dominantním zdrojem paliva uhlí. Výroba v plynových elektrárnách bude zřejmě nadále stabilně růst až do roku 2035.

Řešení výhodné pro vlády, energetické podniky i spotřebitele nabízejí programy energetické účinnosti a řízení poptávky. Jasným trendem je rovněž rostoucí důležitost analýz dat využívaných energetickými podniky.

"Při pohledu na deset nejdůležitějších trendů letošní zprávy je jasné, že jednotlivé oblasti budou mít na energetické podniky odlišný dopad v závislosti na jejich obchodním modelu. Celé spektrum energetických zdrojů bude během roku 2011 i v dalších letech ovlivňováno zemětřesením a následnou vlnou tsunami v Japonsku.

Nejdůležitějším poznatkem letošní zprávy je možná potřeba řídit rizika související s infrastrukturou. Nehledě na to, zda elektrárny a energetické podniky využívají zemní plyn, uhlí, jádro či obnovitelné zdroje, budou nově klást důraz především na bezpečnost infrastruktury," konstatuje Peter Bommel ze společnosti Deloitte.

ZDROJ: FINANČNÍ MANAGEMENT

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů