Čtvrtek, 28. března 2024

Závěr roku přinese v ČR nové štítkování části elektrospotřebičů

Závěr roku přinese v ČR nové štítkování části elektrospotřebičů

Od konce letošního listopadu budou muset být nové elektronické spotřebiče typu chladniček, mrazniček a televizorů vybavené novým energetickým štítkem. Od 20. prosince bude nové pravidlo platit také pro pračky a myčky nádobí. Na tiskové konferenci to dnes oznámilo Středisko pro efektivní využívání energie.

S novým štítkováním se spotřebitelé mohli setkávat už od začátku roku 2011, pro prodejce ale bylo zatím dobrovolné. Nyní bude nové štítkování u daných spotřebičů povinné. Původní štítky se budou používat například u sušiček, elektrických trub či světelných zdrojů.

Od začátku letošního roku nesou elektrospotřebiče nově značku příslušné kategorie, a to A+, A++ a A+++. Nové značení souvisí s tím, že kvůli vývoji nových technologií přestala kategorie A stačit a bylo nutné ji ještě dále rozčlenit. Obecně písmena A až G určují poměr spotřeby daného spotřebiče ve srovnání s pevně danými parametry. Výsledkem je koeficient energetické účinnosti, který se dělí do tříd podle písmen.

Nové štítky, které budou povinné od závěru roku 2011, budou mít novou grafickou úpravu i obsah. Veškeré informace jsou na štítku v podobě piktogramů a jsou jazykově neutrální, což má zlepšit i jejich přítomnost v obchodech. Další novinkou je, že veškerá inzerce, která bude obsahovat informaci o ceně produktu, bude muset uvádět i jeho energetickou třídu.

Energetickými štítky se v současnosti označují chladící spotřebiče, myčky nádobí a pračky. Nově se rozrostla sekce chladících zařízení o domácí vinotéky a přenosné chladničky. S energetickými štítky se spotřebitelé nově začnou setkávat i u televizorů. Do budoucna se do systému budou zařazovat i další výrobky, u kterých lze předpokládat vývoj v energetické náročnosti.

Směrnici o energetickém štítkování a její dopady na spotřebitelské chování má Evropská komise revidovat do konce roku 2014.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů