Pátek, 29. března 2024

Že za oteplování může člověk? Nesmysl! Klaus má pravdu, říká jeden z vyznamenaných.

Mezi jedenadvaceti osobnostmi, kterým prezident Václav Klaus udělil státní vyznamenání při příležitosti oslav vzniku Československa, je i americký klimatolog českého původu George Jiří Kukla.

Že za oteplování může člověk? Nesmysl! Klaus má pravdu, říká jeden z vyznamenaných.

Byl to právě Jiří Kukla, kdo v devadesátých letech stál za rozhodnutím Spojených států nepodepsat Kjótský protokol o celosvětovém snižování emisí oxidu uhličitého. Coby poradce tehdy přesvědčil prezidenty Richarda Nixona a George W. Bushe, že globální oteplování je přirozený jev a člověk za něj nemůže.

V pátek dostal jedenaosmdesátiletý klimatolog a geolog Kukla jedno z nejvyšších českých státních vyznamenání. Z Hradu si odnesl medaili "za zásluhy o stát v oblasti vědy", kterou přijal z rukou Václava Klause. S českým prezidentem si Kukla dlouhodobě rozumí. Když například letos vycházela oslavná kniha k prezidentovým sedmdesátinám, Jiří Kukla byl společně s Ladislavem Jaklem, Milanem Knížákem nebo například Petrem Hájkem jedním z autorů, kteří do knihy přispěli článkem o Václavu Klausovi a jemu blízkých tématech.

George Jiří Kukla je - stejně jako prezident - zastánce názoru, že globální oteplování neovlivňuje člověk. Podle Kukly je to důsledek oběhu planet kolem Slunce.

Emigrant George Jiří Kukla odešel z bývalého Československa v roce 1971 do USA. Bylo to na pozvání Národní vědecké nadace, která chtěla, aby Kukla přednášel na newyorské Kolumbijské univerzitě. Zpět do normalizačního Československa už se ale český klimatolog nevrátil.

Během let se stal na prestižní Kolumbijské univerzitě vedoucím vědeckým pracovníkem a v Americe, poblíž univerzity, žije dodnes. Kukla je zároveň nejznámějším vědcem českého původu, který dlouhodobě pracuje na výzkumech týkajících se globálního klimatu.

Zabývá se vývojem klimatických změn ve čtvrtohorách a klíčový je pro něj vliv působení Slunce ve vztahu ke změnám světového podnebí. Kukla zastává teorii, že lidstvo se ocitá na prahu nové doby ledové, která začala už před deseti tisíci lety, tedy dávno před působením člověka.

V historii Země podle Kukly vždy toto období začíná paradoxně tím, že globální teplota na určitý čas narůstá. "Oteplování tropů přebíjí změny v polárních oblastech a vede k zvyšování průměrné teploty povrchu Země," vysvětluje svou teorii Kukla. "A způsobuje to Slunce, přesněji postavení Země vůči němu," konstatuje oceněný vědec.


kompletní seznam oceněných najdete na www.ihned.cz

AUTOR: Zuzana Keményová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů