Čtvrtek, 28. března 2024

O miliardovou zakázku na svoz odpadu usilují tři uchazeči

O miliardovou zakázku na svoz odpadu usilují tři uchazeči

O miliardovou zakázku na svoz a další nakládání s pražským komunálním odpadem usilují tři uchazeči. ČTK to dnes řekla mluvčí pražského magistrátu Tereza Krásenská. Nabídky mohly firmy zasílat do dnešního dopoledne. Tendr za 13,2 miliardy korun bez DPH kritizuje opoziční TOP 09.

Zakázku vedení města vyhlásilo na začátku července. Protože v září upřesnilo zadávací dokumentaci, termín pro přihlášky prodloužilo až do dnešního dne. Obálky s nabídkami budou otevřeny v úterý dopoledne. Hlavním kritériem při výběru nejlepší z nich má být podle zadání "hospodářsky nejvýhodnější nabídka".

Vítěz tendru by se měl starat o veškerý komunální odpad na území hlavního města od roku 2012 do konce roku 2021. V současnosti sváží komunální odpad v Praze především společnost Pražské služby, některé městské části ale mají smlouvu s jinými dodavateli, například s firmami Ipodec nebo Komwag. Pražské služby také provozují spalovnu v Malešicích a několik sběrných dvorů. Firma, v které metropole drží téměř 77 procent akcií, zároveň pro Prahu zajišťuje letní a zimní úklid ulic. Za tuto osmiletou zakázku jí magistrát zaplatí téměř devět miliard korun.

Pražské služby jsou považovány za jednoho z hlavních favoritů na získání zakázky. "Je velmi nepravděpodobné, že by soutěž mohl vyhrát někdo jiný než Pražské služby a.s.," poznamenal opoziční zastupitel Pavel Richter (TOP 09). "V této společnosti má významný podíl finanční skupina Natland, která je spojována s kontroverzními osobami z pražského byznysu. Je také zcela nepochopitelné, proč má odpovědný radní, první náměstek primátora Karel Březina, tak velký zájem na uskutečnění tohoto obchodu, na který následně doplatí všichni Pražané," dodal Richter. Podle něj by měla likvidace odpadů zůstat zcela v rukách Prahy a zakázky na jeho svoz by měly být rozděleny, aby se zvýšila konkurence.

Vítěze výběrového řízení potřebuje Praha znát do konce roku, kdy vyprší součastná desetiletá smlouva právě se společností Pražské služby.

Karel Čapek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů