Čtvrtek, 28. března 2024

Nejlevnější nabídka na svoz pražského odpadu je 16,4 miliardy

Nejlevnější nabídka na svoz pražského odpadu je 16,4 miliardy

Nejlevnější nabídka na desetileté nakládání s pražským komunálním odpadem je 16,4 miliardy korun bez DPH. Podalo ji sdružení firem, mezi kterými jsou i Pražské služby a.s. Do soutěže se přihlásila celkem tři konsorcia. Obálky s jejich nabídkami dnes otevřela magistrátní komise, informovala ČTK mluvčí magistrátu Tereza Krásenská. Praha při zadávání zakázky počítala s hodnotou zakázky 13,2 miliardy korun.

Nejlevnější nabídku podalo Sdružení Čistá Praha s částkou 16,396 miliardy korun bez DPH. Ve sdružení se spojily firmy Pražská odpadová a.s., Pražské služby a.s. a AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o.
Další nabídky sdružení A.S.A. - svoz Praha je za 16,821 miliardy a Sdružení Marius Pedersen Group za 16,932 miliardy. Žádná nabídka nebyla vyřazena.

Ve sdružení A.S.A. se spojilo šest firem, všechny jsou majetkově propojené se společností A.S.A. International Environmental Services GmbH. Sdružení Marius Pedersen Group tvoří celkem 14 firem z celé České republiky, ve kterých má většinový podíl společnost Marius Pedersen a.s.

Zakázku vedení města vyhlásilo na začátku července, firmy se mohly hlásit do pondělí. Hlavním kritériem při výběru nejlepší z nich má být podle zadání "hospodářsky nejvýhodnější nabídka".

Vítěz tendru by se měl starat o veškerý komunální odpad na území hlavního města od roku 2012 do konce roku 2021. V současnosti sváží komunální odpad v Praze především společnost Pražské služby, některé městské části ale mají smlouvu s jinými dodavateli, například s firmami Ipodec nebo Komwag. Pražské služby také provozují spalovnu v Malešicích a několik sběrných dvorů. Firma, v které metropole drží téměř 77 procent akcií, zároveň pro Prahu zajišťuje letní a zimní úklid ulic. Za tuto osmiletou zakázku jí magistrát zaplatí téměř devět miliard korun.

Pražské služby byly předem považovány za jednoho z hlavních favoritů na získání zakázky. "Je velmi nepravděpodobné, že by soutěž mohl vyhrát někdo jiný než Pražské služby a.s.," poznamenal v pondělí opoziční zastupitel Pavel Richter (TOP 09). "V této společnosti má významný podíl finanční skupina Natland, která je spojována s kontroverzními osobami z pražského byznysu," dodal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů