Úterý, 19. března 2024

Agrární komora: Novela o ekologickém zemědělství je nedostatečná

Agrární komora: Novela o ekologickém zemědělství je nedostatečná

Novela zákona o ekologickém zemědělství, kterou minulý týden schválil Senát a nyní čeká na podpis prezidenta, je nedostatečná, uvedl dnes prezident Agrární komory Jan Veleba. Nová právní úprava podle něj ekofarmáře nedostatečně motivuje k tomu, aby pouze nepobírali dotace, ale produkovali potraviny. Celý dotační systém EU vede evropské zemědělce ke stagnaci výroby, zatímco agrární produkce na jiných světadílech rychle roste, řekl Veleba.

Jak Veleba uvedl, ze 480.000 hektarů, které jsou dnes v Česku podle pravidel ekologického zemědělství obhospodařovány, se na 380.000 hektarech pěstuje pouze tráva na seno.

Za extrémní případ pak Veleba označil skutečnost, že v Česku je v současnosti více než 6300 hektarů ekologických sadů, což je více, než je ekologických sadů v sousedním Rakousku a Německu dohromady. Majitelé sadů na hektar půdy pobírají dotaci 12.000 korun. V řadě případů však pěstitelé nesklízejí žádné ovoce, poznamenal Veleba.

"Děje se to, že se vysadí ekologický sad a ten se nechá být," popsal častý postup pěstitelů. Ve štědře dotovaných biosadech bývají podle Veleby často pěstovány ty nejlevnější odrůdy ovoce.

"Jednou z podmínek společné zemědělské politiky EU je dotování nevýroby," poznamenal Veleba. Tento stav prý neodstraňuje ani reforma společné zemědělské politiky. Ta v rámci takzvaného ozeleňování počítá s tím, že zemědělci budou muset minimálně sedm procent svých polí nechávat ležet ladem. "Já si neumím představit, že v Polabí nebo na Hané se nebude sedm procent půdy obdělávat," podotkl.

Novela má mimo jiné zjednodušit registraci nových ekologických zemědělců včetně zrušení tisícikorunového správního poplatku za podání žádosti o registraci. Návrh také ministerstvu zemědělství nově umožní kontrolním organizacím, které dohlížejí na ekofarmáře, v případě zjištěných pochybení ukládat pokuty až čtvrtmilionu korun.

Ekologičtí zemědělci se již v současnosti musejí podřizovat speciálním kontrolám svého hospodaření. Mohou si přitom vybírat, která ze tří ministerstvem pověřených institucí je bude kontrolovat. Nejsou-li s kontrolní organizací spokojeni, budou moci v budoucnu přejít k jiné.

Počet ekologických zemědělců v Česku letos v srpnu převýšil 4000. Podle pravidel ekologického zemědělství hospodařilo 4022 farmářů, zatímco na začátku letošního roku jich bylo 3517.

Plocha půdy obhospodařované podle pravidel ekologického zemědělství vzrostla ze 448.202 hektarů na začátku letošního roku na 483.176 hektarů v závěru srpna. Podíl ekologického zemědělství na celkové výměře zemědělské půdy se zvýšil z lednových 10,55 procenta na 11,4 procenta. Biopotraviny však na tuzemském trhu s potravinami mají podíl necelé jedno procento. Nadpoloviční většina z nich navíc stále pochází z dovozu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů