Pátek, 29. března 2024

K čemu je dobrý ekostyren?

K čemu je dobrý ekostyren?

Co je to Ekostyren?

Ekostyren je speciálně upravená drť pěnového polystyrenu. Ekostyren je snadno míchatelný s vodou, cementem a pískem. Beton je lehce připravitelný ručně, v míchačce nebo domíchávači.

Ekostyrenbeton

EKOSTYRENBETON je až 12x lehčí než klasický beton, rychle tuhne, má až 30x lepší tepelně-izolační vlastnosti, je netříštivý, nesnadno hořlavý, odolný vůči hlodavcům a plísni a hygienicky i ekologicky nezávadný.

Tepelná izolace je dnes slovo, které se skloňuje ve všech pádech především s ohledem na rostoucí ceny energií. Je zapotřebí si uvědomit, že při dnešních cenách energií se zcela určitě vyplatí mít dostatek informací na toto téma. Naším cílem však není provádět přednášku, ale vysvětlit čtenáři, že i beton může izolovat. Avšak nebude se jednat o obyčejný, nýbrž lehký beton. Obecně platí, že čím lehčí hmotu použijete, tím bude lépe izolovat a naopak, avšak z hlediska pevnosti v tlaku to bude přesně opačně.

Cílem každého výrobce stavebních hmot je vyrobit hmotu, která bude co nejlehčí a zároveň bude mít co největší pevnost v tlaku.

Taková tepelná izolace pak bude mít ideální parametry. Nebude zatěžovat konstrukce staveb a zároveň bude použitelná jako nášlapná vrstva pod finální vrstvy podlah. Snahou všech výrobců je vylehčovat konstrukce a zlevňovat stavební materiály, což spolu úzce souvisí a v budoucnu takováto spojení dokáží přinést nemalé úspory.

Jedním z mála takovýchto výrobků je lehký beton s plnivem ekostyren, který tím, že vzniká recyklací polystyrenových odpadů je poměrně velmi levný. Další výhodou lehkého betonu, že lze volit různé objemové hmotnosti výsledného betonu a tím si stanovovat jeho budoucí fyzikální a mechanické vlastnosti, tedy jeho parametry.

Ekostyrenbeton - lehký beton jako tepelná izolace se v poslední době používá na stavbách různých velikostí od výstavby rodinných domů, nebo jejich rekonstrukcí, přes středně velké stavby jako jsou bytové domy, školy, školky, administrativní budovy apod. až po velké projekty typu obchodních center, nebo opravárenských center pro velmi těžká letadla (boeingy).

Tepelně izolační vrstvy z ekostyrenbetonu - lehkého betonu mají výhodu ve své homogenosti, jednoduchosti přípravy, bezodadového použití a v rychlosti aplikace. S výhodou se uplatní všude, kde je velmi nerovný povrch vodorovných konstrukcí, na který lze jen stěží aplikovat prefabrikovaný materiál.

ZDROJ: www.ekostyren.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů