Pátek, 29. března 2024

Jak na podzim zahrádku připravíme, tak se nám na jaře odmění

Cokoli dobrého na podzim uděláme pro zahradu, to nám na jaře zahrada vrátí. Zahrada by měla být dobře připravena na zimní spánek, ke kterému se pomalu chystá. Než zahrada zapadá sněhem, měli bychom stihnout nezbytné podzimní přípravy a zazimování. Mezi hlavní podzimní činnosti patří zrytí a vypletí záhonů, shrabání listí, provzdušnění a sekání trávníku, výsadba cibulovin a vysazování dřevin.

Jak na podzim zahrádku připravíme, tak se nám na jaře odmění


Důležité podzimní práce na zahradě

Záhony - vypletí a zrytí

Dokonale vyplejte záhony od plevele, aby se nemohl vysemenit a jeho semena v půdě nepřečkala zimu. Ušetříte si práci na jaře, kdy by plevel velmi rychle opět vyrostl. Zryjte záhony a zaryjte drobné zbytky rostlin, ne však plevele.


Listí - shrabání, nebo vysátí

Opakovaně shrabujte listí a přidávejte ho do kompostu. Do kompostu rozhodně nepatří shnilé ovoce, které může přenášet houbové nemoci. Do kompostu nedávejte ani listy z ořešáku, které obsahují škodlivé látky. Shrabování listí věnujte dostatečnou pozornost a listí shrabujte včas, pod spadanými listy se během několika dní vytvoří na trávníku plíseň a tráva nemůže dýchat. Snadnější alternativou pro odstranění listí z trávníku je zahradní vysavač listí, který vám údržbu velmi usnadní. Moderní vysavač listí by měl nejen vysávat, ale i sloužit jako fukar. Některé modely vysavačů jsou doplněné o funkci drcení. Nasáté listí rozsekají lopatky ventilátoru a rozmělní listí na malé kousky. Zmenší se tak objem vysátého listí a listová drť v kompostu daleko rychleji zetlí.


Posekání a podzimní údržba trávníku

Tráva roste celý rok, na podzim svůj růst zpomalí. Poslední posekání trávníku se doporučuje při minimální teplotě kolem 8 °C. Trávník by na zimu měl mít vyšší střih a rozhodně ho nezapomeňte provzdušnit. V trávníku se během roku vytváří nepropustná vrstva z plevele a mechu, která zabraňuje pronikání vody a živin do půdy. To trávě rozhodně neprospívá a dusí se. Provzdušnění je vhodné zejména na podzim. Provzdušňovat můžete bez mechanizace tím, že trávník důkladně vyčešete do hloubky hráběmi a zbavíte ho tak mechu, plevele a odumřelé trávy. Snadnější a důkladnější práci za vás udělá vertikutátor. Vertikutátor je opatřen soustavou nožů, které se do trávníku zařezávají, vyhrabují plsť z mechu, sekají trávu a trávník zmlazují.


Zálivka

Zahradu na podzim často zalévejte. Pro rostliny,které přezimují je to důležité. Připravují se na období zimy, kdy zelené části stále odpařují vodu, ale zem je již zamrzlá, a kořeny nemohou vodu přijímat.


Cibuloviny

Na podzim vysazujeme cibuloviny, které kvetou na jaře. Cibule před sadbou dobře prohlédneme a ty s chorobami, nebo slabé rozhodně nevysazujeme. Odstraníme je a vyhodíme, rozhodně nepatří na kompost, do kterého by přenesly nákazu! Většina cibulovin pochází z suchých oblastí a proto jim vadí přemokření, při kterém začnou uhnívat. Cibulky vysazujte dvaapůlkrát až třikrát hlouběji než je jejich výška a špičkou nahoru. Hyacinty dávají přednost slunným místům s propustnou půdou. Narcisy zase vyžadují trochu vlhčí půdu a přes léto ne plné slunce. Tulipány potřebují výživnou půdu a stejně jako lilie mohou kvést v polostínu. Drobné cibuloviny, jako jsou sněženky, bledule, ladoňky, modřence a krokusy po vysazení na podzim již necháváme v zemi zplanět a rozrůst se, jsou krásné například v prvním jarním trávníku.


Dřeviny

Podzim je správným obdobím pro vysazování jehličnanů, vřesů a keřů. Toto období je vhodné na výsadbu a také řez růží. V říjnu a listopadu zahradu zazimujeme, choulostivější rostliny přikryjeme chvojím a přidáme vrstvu mulče ke kořenům. Také můžeme střed keřů zasypat listím nebo zeminou. Vhodná doba je i na zastřihnutí živého plotu. Živý plot stříháme vždy více v koruně, od koruny směrem ke kořenům má být střih pozvolnější. Na podzim se přesazují a vysazují ovocné stromky - jádroviny a peckoviny.

Jámy pro výsadbu ovocných stromků mají být dostatečně hluboké. Nejdříve je prolijte vodou, na dno jámy dejte kvalitní zeminu a pomalu rozpustné hnojivo. Po zasazení stromek znovu zalijte. Velkou pozornost věnujte výběru vhodných odrůd a volte raději vyšlechtěné rezistentní odrůdy, nebudete mít tolik práce s jejich ošetřováním. Vybírejte v zahradnictví stromky pečlivě, ať nemají zaschlé kořeny či poraněný kmínek. Angrešty a rybízy sázejte hlouběji, až pod jejich rozvětvení. Při výsadbě ovocných stromků musí být očko roubu nad zemí.


Zahrada je naše oblíbené místo, naše teritorium, naše pýcha, místo naší relaxace a radosti z pěstitelských úspěchů. Proto, aby zahrada naším oblíbeným místem zůstala musíme sami něco udělat. Nutné podzimní práce pomohou naší zahradě správně přečkat zimu. Naši námahu nám zahrada mnohonásobně vrátí na jaře, až rozkvetou první květiny a zazelená se trávník.

ZDROJ: www.bydlet.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů