Čtvrtek, 18. dubna 2024

Jihočeská ratolest představila nejlepší ekologické projekty

Jihočeská ratolest představila nejlepší ekologické projekty

Celkem 24 projektů se přihlásilo do premiérového ročníku soutěže na ochranu životního prostředí Jihočeská ratolest. Obce, školy nebo neziskové organizace tím například propagují rozvoj včelařství, kompostování ve školách a obnovu krajinných oblastí, řekl novinářům radní Jihočeského kraje pro životní prostředí Karel Vlasák (ODS).

"Důležité je, že tato akce ve veřejnosti vzbudí dojem, že by jí na přírodě mělo záležet. A dalším cílem projektu je dostat více lidí do přírody," uvedl.

V kategorii obce, svazy obcí a mikroregiony zvítězil Svazek obcí Blatenska. Ten se zaměřil na propagaci ptactva, které žije právě na Strakonicku. Mezi školami vyhrála mateřská škola Slavonice. Tamní učitelky zpracovaly publikaci zaměřenou na environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu s názvem Korálky poznání.

Nejlepší místní občanskou iniciativou se podle Jihočeské ratolesti stalo protivínské Apicentrum vzdělávání Václava Jakše. To se věnuje výchově začínajících včelařů. V kategorii neziskových organizací s profesionálními zaměstnanci zvítězil projekt obnovy alejí u obce Lutová na Jindřichohradecku.

"Všichni, kteří projekty do soutěže předložili, dělají něco navíc pro přírodu," uvedl člen hodnotící komise Jihočeské ratolesti a českobudějovický radní Ivo Moravec (Občané pro Budějovice).

Marek Bílek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů