Čtvrtek, 25. dubna 2024

Evropské peníze na čistírnu vod pomůže Praze získat firma BXL

Evropské peníze na čistírnu vod pomůže Praze získat firma BXL

Evropskou dotaci na modernizaci Ústřední čistírny odpadních vod má Praze pomoci získat firma bývalého eurokomisaře Pavla Teličky BXL Consulting. "Smlouvu máme od října s odborem městského investora," řekl deníku E15 Telička, spoluzakladatel a společník BXL.

Jednání o zhruba šestimiliardové dotaci se v minulosti zkomplikovala. Evropské komisi v Bruselu vadí především příliš dlouhá provozovatelská smlouva se společností Veolia. Komisi také zaskočila loňská aféra kolem údajné korupce na Státním fondu životního prostředí a podezření, že celá stavba čističky měla být záměrně předražená, napsal E15.

Podle Teličky prostředky z unie ještě nejsou ztracené, v Bruselu už prý vedl první jednání. "Ta jednání jsou složitá, situace je pořád svízelná, ale stále je o čem jednat," řekl bývalý první český člen Evropské komise. K dalším rozhovorům v Bruselu se chystá i pražský primátor Bohuslav Svoboda, napsal server.

Hlavní město Praha už vybralo sdružení firem, které má čističku přestavět a jehož účastníky jsou SMP, Hochtief, Degremont a WTE. Ústřední pražskou čistírnu odpadních vod má přebudovat za 6,22 miliardy korun.
Tendr na přestavbu čistírny provázela od počátku kritika. Původní výběrové řízení bylo napadáno kvůli náročným podmínkám pro uchazeče, podle opozičních zastupitelů mělo velký korupční potenciál. Vedení Prahy proto rozhodlo, že podmínky přepracuje. Zřídilo pro tyto účely komisi, které předsedal primátor Svoboda a byli v ní představitelé všech stran v pražském zastupitelstvu i odborníci.

Praha přestavbu a rozšíření čistírny dlouhodobě plánuje. První etapa, během které bude postavena vedle čistírny na pražském Císařském ostrově nová čistírna, bude stát 8,15 miliardy korun. V další fázi by měla být opravena stará čistírna a nakonec musí město vyřešit, jak bude likvidovat kaly, které čištěním vody vznikají.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů