Pátek, 19. dubna 2024

Slaný kvůli čističce zkrátí smlouvu s firmou Veolia do roku 2015

Slaný kvůli čističce zkrátí smlouvu s firmou Veolia do roku 2015

Slaný na Kladensku se kvůli plánované přestavbě centrální čističky odpadních vod dohodlo se společností Veolia na zkrácení nájemní smlouvy do roku 2015. Město společnosti pronajímá vodohospodářskou infrastrukturu a obává se, že by nezískalo evropské dotace. Radnice chce získat 210 milionů korun z operačního programu Životní prostředí, celkové náklady na modernizaci čističky se odhadují na 280 milionů. Tendr na zhotovitele stavby radnice vypíše příští rok na jaře, řekl ČTK starosta Ivo Rubík (ODS).

Původní smlouva se společností Veolia měla podle starosty skončit v roce 2019. "Dohodli jsme se na tom, že jedinou cestou jak získat dotace a přestavět čističku je zkrátit smlouvu. Nyní nový návrh projednávají právníci," uvedl Rubík. Smlouva by měla být připravena ještě v listopadu.

Původně firma podle Rubíka smlouvu zkrátit nechtěla. Ustoupila prý až po nátlaku EU. "Celkem tomu i rozumím, protože investovali prostředky v miliardách korun do budoucnosti a zkrácení smlouvy o čtyři roky z hlediska dlouhodobých investic je poměrně nepřijatelná záležitost," poznamenal.

Lepší a účinnější čističky nařídila Česku Evropská unie. Slíbila také na tyto nákladné stavby peníze. Evropské komisi se ale nelíbí, že má peníze proplácet projektům, na nichž bude následně vydělávat soukromá firma. Většina vodovodní sítě v Česku je ve vlastnictví měst a obcí či jimi ovládaných firem, města ale pronajímají síť soukromým vodárnám, které pak do majetku nemusí příliš investovat. Komisi vadí, že na provozovatele této sítě většinou nebyla vypsána regulérní soutěž. Slaný tedy vypíše nové výběrové řízení na provozovatele vodovodních sítí v roce 2014.

Kvůli provozování vodovodní sítě ve městě vznikla v 90. letech společnost SLAVOS, která měla infrastrukturu pronajatou na neurčito. Podle Rubíka se později musely podmínky kvůli požadavkům EU upravit a smlouva byla zkrácena do roku 2019. SLAVOS však později koupil mezinárodní koncern Veolia, jenž začal městskou síť provozovat. Centrální čistička odpadních vod je v městské části Blahotice.

Matěj Říha

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů