Čtvrtek, 28. března 2024

Aplikace SmogAlarm zprostředkuje lidem data o znečištění ovzduší

Aplikace SmogAlarm zprostředkuje lidem data o znečištění ovzduší

Lidé, kteří chtějí zjistit, jaký je aktuální stav znečištění ovzduší v místě, kde se nacházejí, mohou využívat novou aplikaci pro mobilní telefony. Jmenuje se SmogAlarm a spustila ji obecně prospěšná společnost Čisté nebe. Ta dnes aplikaci předvedla v Ostravě novinářům. Právě ovzduší na Ostravsku patří k dlouhodobě nejznečištěnějším v České republice i Evropě. Nyní tam už týden trvá smogová situace, kdy množství polétavého prachu ve vzduchu překračuje povolené limity i trojnásobně.

SmogAlarm zprostředkuje uživatelům data z měřících stanic Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ukáže, jaká je v daných místech například koncentrace polétavého prachu PM 10, oxidu siřičitého nebo oxidu uhelnatého. Lidé si mohou zobrazit údaje z kterékoliv stanice v České republice, nebo si třeba nechat vyhledat, jakou stanici mají právě nejblíže. Aplikaci lze používat v takzvaných chytrých telefonech s operačním systémem Android verze 1.6 a vyšší. Je ke stažení zdarma na internetových stránkách Čistého nebe www.cistenebe.cz.

"Nejdůležitější je, aby člověk dostal jasnou informaci co nejdřív. Tohle je iniciativa, která může pomoci dostat informace blíže lidem," řekl vedoucí oddělení ochrany čistoty ovzduší ostravské pobočky ČHMÚ Libor Černikovský.

Ředitelka Čistého nebe Markéta Ubíková řekla, že aplikaci vytvořili, protože jim připadalo, že lidé pořád nemají dostatek kvalitních nástrojů k tomu, aby zjistili, jaké je vlastně venku ovzduší. "Tohle je jednoduchý nástroj pro všechny, které stav ovzduší zajímá. Díky SmogAlarmu zjistí, jaké je zrovna ovzduší v reálném čase a na reálném místě. Mohou pak podle toho upravit své chování," řekla Ubíková. Vývojář Stanislav Ubík doplnil, že vývoj aplikace trval od první myšlenky po spuštění asi tři měsíce.

Společnost Čisté nebe vznikla v Ostravě v loňském roce. Snaží se o zlepšení životního prostředí, zejména ovzduší, na Ostravsku.

Vlastimil Vyplel

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů