Úterý, 16. dubna 2024

Vzniká inteligentní síť využívající obnovitelnou energii

Vzniká inteligentní síť využívající obnovitelnou energii

Společnost IBM oznámila vstup do evropského konsorcia, aby pomohla vyvinout inteligentní energetickou síť. Ta by měla využívat alespoň z 50 % energie z obnovitelných zdrojů, jako je například větrná a solární energie či bioplyn.

Konsorcium financované Evropskou unií vede projekt EcoGrid EU, jehož cílem je vyvinout inteligentní energetickou síť (smart energy grid) umožňující inteligentním zařízením využívat obnovitelnou elektrickou energii s dostupností a oceňováním téměř v reálném čase.

Projekt EcoGrid EU bude pilotně uveden na dánském ostrově Bornholm se 2 000 obyvateli a komerčními uživateli, představujícími přibližně každý desátý dům na ostrově. Pomocí inteligentních měřidel a internetové aplikace pro chytré telefony, tablety a osobní počítače si budou spotřebitelé moci sami naplánovat, kdy a za jakou cenu nakoupí elektrickou energii přes internet. Vědci pracující na tomto projektu jsou přesvědčeni, že budou-li tyto údaje snadno dostupné, ekologicky smýšlející Dánové dají přednost nákupu obnovitelné energie před energií z fosilních paliv. Portál bude navíc vybaven funkcemi umožňujícími správu cen na základě aktuální dodávky, poptávky a dostupné skladovací kapacity. Vybraní účastníci zahájí testovací fázi koncem příštího roku.

Projekt EcoGrid EU podporuje plán 20/20/20 Evropské komise. Jeho cílem je do roku 2020 zredukovat emise skleníkových plynů o 20 %, zvýšit podíl energie z obnovitelných zdrojů o 20 % a zvýšením účinnosti snížit spotřebu energie o 20 %. Tyto cíle jsou v souladu s progresivními snahami samotného Dánska zvýšit ve stejném období podíl obnovitelných energií na své celkové produkci na 50 % a pomoci tak navýšit její spotřebu. Dánská energetická agentura (Danish Energy Agency) nedávno oznámila, že využití energie z obnovitelných zdrojů vzrostlo o 14 %.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů