Čtvrtek, 25. dubna 2024

Škody na zdraví související se změnami klimatu budou prý obrovské

Škody na zdraví související se změnami klimatu budou prý obrovské

Zdravotní náklady na přírodní katastrofy, které souvisí se změnami klimatu, budou obrovské. Vyplývá to ze studie amerických vědců publikované v odborném časopise Health Affairs, podle níž se jen škody na zdraví způsobené šesti katastrofami ve Spojených státech v letech 2000 až 2009 vyšplhaly na 14 miliard dolarů (256 miliard korun).

Na výzkumu, o jehož závěrech dnes informoval internetový deník The Huffington Post, se podíleli odborníci z Kalifornské univerzity a americké Rady na ochranu přírodních zdrojů (NRDC). Ti zkoumali úmrtnost a náklady na zdravotní služby během požárů v Kalifornii v roce 2003 a vlny veder ve stejném státě v roce 2006, sezony hurikánů na Floridě v roce 2004, rozšíření západonilského viru v Louisianě v roce 2002, záplav v Severní Dakotě v roce 2009 a celoamerického znečištění ozonem mezi lety 2000 a 2002.

Tyto případy si vědci vybrali především proto, že očekávají, že s rostoucí teplotou planety bude takových katastrof přibývat. Podle The Huffington Post je studie přínosná zejména tím, že se na rozdíl od předešlých výzkumů nezabývá škodami, které příroda způsobí na majetku a infrastruktuře, ale těmi, které způsobí na životech a zdraví lidí.

"Je to problém s lidskou tváří," říká Kim Knowltonová, která výzkum vedla. "Naše předchozí odhady škod způsobených klimatickými změnami byly bez těchto nákladů hrubě podhodnoceny," je přesvědčena.

Celkové škody způsobené šesticí katastrof na zdraví vědci odhadli na 14 miliard dolarů. Drtivou většinu této částky - 95 procent - tvořily škody způsobené předčasnou smrtí. Náklady spojené s takovým úmrtím včetně ceny lidského života, kterých bylo při katastrofách ztraceno 1689, přitom podle odhadu americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA), s nímž pracovali i výzkumníci, dosahují 7,9 milionu dolarů (144 milionů korun).

Podstatně menší část škod tvořily další zdravotnické náklady, mezi něž patřilo 8992 hospitalizací, 21.113 návštěv na pohotovosti a 734.398 návštěv u lékaře. Jejich celková cena podle amerických odborníků dosáhla 740 milionů dolarů (13,5 miliardy korun).

Nejvyšší škody z šestice katastrof způsobilo znečištění ozonem, které přišlo na 6,5 miliardy dolarů a vlna veder v Kalifornii, kterou vědci vyčíslili na 5,4 miliardy dolarů.

Výzkumníci upozorňují, že zejména kvůli odlišným druhům dat, s nimiž v každém případě pracovali, mohou být skutečné škody oproti jejich odhadu až o 9,6 miliardy nižší, nebo až o 25,6 miliardy dolarů vyšší. Jsou ale přesvědčeni, že kvůli předpokládanému většímu počtu podobných katastrof v budoucnosti, porostou i náklady na ně. Navíc upozorňují, že v jejich odhadu nejsou zahrnuté další náklady - například ty spojené s počtem dní, které děti v takových případech zameškají ve škole.

Škody je podle vědců do budoucna možné snížit dobrou přípravou na podobné katastrofy, například systémem varování před vlnami veder na pracovištích i v obcích nebo omezením znečištění, které přispívá k vysokým hladinám přízemního ozonu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů