Úterý, 19. března 2024

Porovnání cen plynu ve 4. čtvrtletí 2011

Jaké jsou ceny zemního plynu v letošní topné sezóně? U kterých dodavatelů nyní najdete nejvýhodnější ceny? Porovnali jsme aktuální ceníky plynu. Podívejte se, jak jednotliví dodavatelé ze srovnání vycházejí.

Porovnání cen plynu ve 4. čtvrtletí 2011

Ke změně ceníků přistoupili někteří dodavatelé plynu již před topnou sezónou. Od 1. září upravily své ceny společnosti Elimon, Global Energy a PLYNULE.CZ, přičemž u všech plyn zdražil průměrně o 5-10 %. Jak se ceny plynu vyvíjejí u ostatních dodavatelů?

K dalším změnám v cenách plynu došlo od 1. října, kdy vydaly nové ceníky společnosti Bohemia Energy, Centropol, Energetické centrum, Gas International, Pražská plynárenská, RSP Energy, X Energie a United Energy Trading. U většiny z těchto dodavatelů šly ceny nahoru v průměru o 1-5 %. "Ceny pro 4. kvartál roku 2011 jsme zvýšili vzhledem ke zvýšení našich vstupů. V průměru jsme ale stále o 30 Kč s cenou níže než je současný dominantní dodavatel a tedy úspora je více než 3 %," říká Lukáš Pokrupa, obchodní ředitel společnosti Centropol.

Přesto však někteří z těchto dodavatelů ceny nezvyšovali (například X Energie), případně plyn naopak zlevnili. "Naše společnost snížila ceny pro domácnosti a maloodběratele od 1. září 2011 v distribučním území E.ON Distribuce a Pražské plynárenské Distribuce o cca 2,5 %," uvedla Dominika Nováková ze společnosti United Energy Trading. Dodává, že společnost neplánuje zvyšovat ceny ve 4. čtvrtletí tohoto roku. "Prozatím jsme díky efektivnímu nákupu a nižším nákladům ceny zvyšovat nemuseli," objasňuje Dominika Nováková.

Žebříček cen dodavatelů plynu - roční spotřeba 30 MWh:

Při výpočtu těchto hodnot jsme použili průměrnou spotřebu 30 MWh ročně, přičemž jsme vycházeli z nejnovějších cen, které mají jednotliví dodavatelé dispozici. Ve srovnání jsou tedy zahrnuty i nejaktuálnější ceny platné od listopadu, resp. od prosince 2011. Celkové roční náklady se v jednotlivých distribučních regionech liší. Uvedené ceny (vč. DPH) jsou proto průměrem ze všech regionů, ve kterých jsou příslušné nabídky k dispozici. Do průměrné roční platby jsou pak zahrnuty také všechny poplatky (např. stálý měsíční plat).

Celý článek naleznete na www.cenyenergie.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů