Pátek, 19. dubna 2024

Japonské auto jezdí na vodu

Japonské auto jezdí na vodu

Japonská firma Genepax prý vynalezla speciální systém pohonu auta, při kterém se z vody vytvoří vodík a z něj pak díky generátoru elektrická energie. Automobil vydrží na jeden litr vody jezdit hodinu. Maximální rychlost auta činí necelých 80 kilometrů za hodinu.

Asi každý se někdy zasnil nad tím, jaké by to bylo, kdyby se do nádrže u auta nemusel lít drahý benzín nebo nafta, ale stačilo by něco podstatně levnějšího. Třeba voda.

Takové auto už mají Japonci. A může jít klidně o dešťovou vodu. Jde sice jenom o prototyp, nicméně toto řešení údajně funguje. Princip je obdobný jako u běžného palivového článku, v tomto případě se coby palivo používá vodík. Palivový článek vyrábí elektřinu z energie uvolněné při chemické reakci; jde o princip objevený už koncem 19. století.

Zpátky k japonskému automobilu. Systém je unikátní v tom, že k provozu nepotřebuje nabíjet speciální baterii. Stačí pouze nalít vodu a generátor energie z ní odčerpá vodík. Uvolní se elektrony a ty se přemění v elektrickou energii, která slouží k rozpohybování vozidla. Jeden litr vody stačí zhruba na hodinovou jízdu; nejvyšší rychlost činí necelých 80 kilometrů za hodinu.

Další výhodou je, že auto má nulové emise oxidu uhličitého (CO2). Také je v podstatě neslyšné. To jistě ocení všichni, kdo žijí nebo pracují poblíž frekventovaných silnic, nicméně pro nepozorné chodce to může znamenat velké nebezpečí.

Japonská společnost Genepax by ráda začala sériově vyrábět automobil na vodu. Výrobní náklady činí v současné době zhruba 320 tisíc korun, při zavedení hromadné výroby by cena měla dále klesnout. Společnost ale ještě musí systém důkladně prozkoumat, zejména jeho životnost.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů